Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Exarch StefanСъс заупокойна св. Литургия и панихида беше отбелязана 140-та годишнина от рождението на Българския екзарх Стефан. Честванията се състояха в родното място на приснопаметния духовник – с. Широка лъка. Богослужението в храм „Успение на Богородично“ оглави Пловдивският митр. Николай. В тържествата взеха участие Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, синодни митрополити, епископи и свещеници на БПЦ.

След заупокойното богослужение в памет на приснопаметния екзарх в центъра на с. Широка лъка бяха положени цветя пред паметника на духовника.

Там Негово Светейшество произнесе слово за екзарх Стефан, в което припомни неговия път от Широка лъка до върховете на църковната йерархия. Патриарх Неофит отбеляза заслугите на екзарха във важни моменти за Българската църква и държава. Негово Светейшество посочи, че именно екзарх Стефан успява „да доведе докрай дългогодишната борба на светата ни Църква за премахване на достопечалната схизма с църквата-майка в Константинопол и да възстанови благодатното общение с останалите сестри – православни църкви, високо издигайки по този начин нейния междуцърковен и международен авторитет и очертавайки пътя към възстановяване на патриаршеското ѝ достойнство“.

Отбелязана беше и ролята на екзарх Стефан за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. В словото си патриарх Неофит говори за мъжеството и готовността за саможертва, с които екзарх Стефан защитатава обречените на смърт невинни хора и „с личния си и обществен авторитет успя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, определени за депортиране в нацистките лагери на смъртта, записвайки по този начин не само своето име, но и името на светата ни Православна църква със златни букви в историята на човечеството, и показвайки на дело какво означава православната ни християнска вяра и завещаната ни от нашия Господ и Спасител Иисус Христос божествена любов към всеки човек“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwpw9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.