Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

thumb4 4На 5 август започна Летният младежки форум, организиран от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Той ще завърши утре, 9 август, с разходка с лодки по р. Камчия. Форумът се провежда за трета поредна година и си поставя за цел да запознае младите хора с християнските ценности и традиции.

През тази година освен програмата в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) „Камчия” в рамките на форума се проведе двудневно поклонническо пътуване до Рилския и Троянския манастир. 24 момчета и момичета взеха участие в инициативата, като се включиха в конкурса за есе на тема – Какво е истинско приятелство? Тази тема премина през дните на форума като лайтмотив. Познай себе си беше темата на тренинга, подготвен от психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, а срещата с отец Василий Шаган насочи вниманието на младежите към общението и благодарността. И още през първия ден стана ясно, че младите хора интуитивно усещат важността на тези теми в своя живот. Израствайки и опознавайки себе си, те се учат да откриват и ценят приятелството в общуват със своите връстници.

thumb4 8Пътуването до Рилския манастир съвпадна с края на Поклонническия път “Рилския Чудотворец”. Така варненци честваха празника Преображение Господне заедно с участниците в подоха. Младежите изминаха заедно с тях пътя до гроба на св. Йоан, пеейки тропара на светеца, а по-късно ведно с всички се поклониха на мощите на Чудотвореца в храма на манастира.

В Троянския манастир участниците във форума се поклониха на чудотворната икона на пресвета Богородица „Троеручица” и се срещнаха с игумена Велички еп. Сионий. Той благослови младите хора и им пожела винаги да са част от Църквата Божия за радост на тях и техните близки и приятели.

В програмата в СОК „Камчия” бяха включени както занимания с богослова Юлия Христова, която им разясни проповедта на Христос на планината, така и духовни разговори с о. Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил”, за мястото на благодарността в общението с ближните.

Летният младежки форум е една от успешните форми за приобщаване на младежи към христинските ценности. Той представя на младите хора гледната точка на Църквата към важни теми от живота и взаимоотношенията с другите.

Повече за инициативата и снимки от форума на arhangel.bg

thumb4 14

thumb4 1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9pdy 

Разпространяване на статията: