Мобилно меню

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (20 Votes)

IMG 20180805 195805Тази година Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ събра в редиците си повече от 200 поклонници от различни краища на България и дори от други държави. Някои от тях участват години наред в прехода, други - за първи път.

В поклонническата група има и много деца, които вървят пеша дългия преход без никакви притеснения и с голяма радост. В тазгодишния път до Рилския манастир най–малкият участник беше бебе на 8 месеца.

Важна роля в молитвения преход през билата на три планини имат свещениците. Те са не само водачи на групата, но и духовни наставници: четат молитви, извършват богослужения, водят духовни беседи с поклонниците. Както всяка година от началото на инициативата, групата оглавява ик. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Св. София". От няколко години в похода участва и свещ. Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тази година подкрепа и водач на поклонниците беше и архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, както и отец Венцислав Попиванов. Те неотлъчно бяха до хората и вървяха с тях нелекия маршрут изцяло или в отделни участъци. 

IMG 20180806 152734На празника Преображение Господне с тържествена св. Литургия и поклонение на гроба на св. Иван Рилски приключи тазгодишният поклоннически път „Рилският Чудотворец“. С топли думи ик. Ангел Ангелов поздрави поклонниците, благодари им за участието в прехода и им пожела св. Иван да ги закриля през всички трудни моменти през годината. Организаторът на прехода доц. Павел Павлов също поздрави участниците с успешното приключване на поклонническият път за девета поредна година.

Предишният ден беше изключително вълнуващ за всички поклонници, защото присъстваха на първата св. Литургия, която беше отслужена на езерото „Бъбрека“. Идеята за това съществуваше отдавна, но тази година се осъществи. Св. Литургия беше отслужена от архим. Василий и свещениците Ангел Ангелов, Сава Кокудев и Венцислав Попиванов. Много миряни пристъпиха и към св. Причастие. След св. Литургия архим. Василий отслужи водосвет, след което групата продължи по билото на Рила, покрай хижа "Иван Вазов" и извървя продължителното спускане към Рилския манастир. Вечерта в около 20 ч. всички се събраха пред портите на манастира, където архим. Василий се обърна към голямата поклонническа група с благодарствени думи. Тогава, пеейки тропара на св. Иван Рилски, всички влязоха в Рилската света обител и се поклониха пред мощите на светеца.  

Снимки: Стефка Борисова

Св. Литургия на открито в Рила планина:

 DSC0315

Причастници край Рилските езера:

  DSC0316

Архим. Василий и ик. Ангел Ангелов по време на поклонническия път:

 DSC0241

В молитвите участват и млади, и стари:

 DSC0222

Осеммесечният участник похапва специална храна по време на почивка при прехода:

IMG 20180804 081436

Покрай Рилските езера:

 DSC0345


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9pdq 

Разпространяване на статията: