Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Screenshot 2018 7 8 1 Освещаване на параклис Св Злата Мъгленска На 14 юли, събота, в столичния храм „Рождество Христово“ ще бъде осветен параклис, носещ името на българската новомъченица св. Злата Мъгленска. Новият храм е разположен в криптата на основната църква. Той се отличава с ниския си иконостас, какъвто често може да се срещне в гръцките православни храмове – това позволява на вярващите да наблюдават непосредствено служението на клириците и да добият по-пълна представа за православното богослужение.

Параклисът „Св. Злата Мъгленска“ ще бъде осветен от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Утринната ще започне в 8 ч., в 8.30 ч. ще пристигне еп. Поликарп, а Златоустовата света литургия ще започне в 9 ч. Храмовото духовенство кани всички християни да споделят радостта на енорията и да участват в празничното богослужение в прослава на св. великомъченица Злата.

MonhArchangelou

Св. великомъченица Злата Мъгленска е българска новомъченица, убита от турците през 1795 г. в с. Златино, днес (преведено на гръцки) с. Хриси в Северна Гърция, на ок. 25 североизточно от Воден (Едеса). Тогава селото й било в Мъгленска епархия, откъдето идва и прозвището й. Нейното житие е включено в големия сборник жития на новомъченици, съставен от нейния съвременник преп. Никодим Светогорец. Той я нарича Хриса (от гр. „златна“), но отбелязва изрично нейния български произход и българско име. В житието ѝ като дата на мъченическата ѝ смърт е посочен 13 октомври. На тази дата се отбелязва нейната памет във всички православни църкви. Единствено у нас в църковния ни календар е записана датата 18 октомври, за която дата липсват исторически податки.

Св. Злата е изключително почитана в Гърция. В нейното родно място, с. Хриси, има манастир „Св. архангел Михаил“, разрушен от турците в края на 19 в. В манастира има стенописи, които разказват за страданията на младата мъченица, отказала да се отрече от вярата си в Христос въпреки съблазните и убеждението на нейните роднини. Мощите на св. мъченица Злата са изгубени. Според тамошното местно предание нейното тяло е пренесено от роднините ѝ в земите на днешна България, но българско предание по този въпрос у нас за съжаление няма.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxfaw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.