Мобилно меню

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

Screenshot 2018 7 8 Поклонение в Метеора Гърция poklonnik bgПрез месеците август и септември няколко софийски енории ще проведат поклоннически пътувания до православни светини у нас и в съседните балкански страни. Пътуванията се организират от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия. Макар и организирани от отделни енории, в поклоненията могат да се включат всички желаещи, за които този вид пътуване е нещо повече от „религиозен туризъм“. Групите се водят от духовник, а преподаватели от Богословския факултет към СУ провеждат беседите, които носят не само информативен характер за посещаваните исторически места и светини, но и запознават с основите на християнската вяра.

На 17 и 18 август ще се проведе поклонение до Рилската св. обител. Това е възможност за всички, които желаят, да посрещнат празника Успение на св. Йоан Рилски в манастира, където се покоят от векове неговите св. мощи. Водач и духовник на групата ще бъде о. Стефан Стайков, председател на столичния храм "Св. Кирил и Методий" в квартал Красно село. Поклонниците ще участват във всенощното бдение на 17 август в навечерието на празника, а на следващия ден ще присъстват на св. Литургия и ще посетят пещерата, където се е подвизавал великият подвижник. Цената на пътуването е 35 лв.

От 28 август до 2 септемри ще се проведе поклонение до Метеора и манастири в тази част на Гърция като „Св. Ефрем Сириец“ (южно от град Катерини; там се съхранява десницата на прочутия раннохристиянски аскет, поет и богослов) и „Св. Дионисий Олимпски“ в планина Олимп. Поклонниците ще нощуват в красивия град Каламбака в подножието на Метеора. Водачи на групата ще бъдат гл. ас. свещ. Сава Кокудев и доц. Павел Павлов. Пътуването е тридневно (2 нощувки) с цена 210 лв.

Screenshot 2018 7 8 Поклонение в Румъния Св Петка Българска гр Яш poklonnik bgВ първата седмица на септември (1-6 септември) храм „Св. Преображение Господне“ организира поклонение до св. мощи на преподобна Петка Българска, които се покоят в румънския град Яш. Водачи на групата ще бъдат прот. Василий Сарян и богословът гл. ас. Венцислав Каравълчев. Пътуването включва пет нощувки и е на цена 450 лв. Поклонниците ще имат възможност да посетят много духовни средища на румънското православие като манастирите в Нямц, Путна, „Св. Йоан Нови Сучавски“ и др.

От 22 до 24 септември храмовете „Св. Софѝя – Премъдрост Божия“ и „Св. Параскева“ организират поклонение до Охридските светини. Духовниците в групата ще бъдат о. Ангел Ангелов и о. Йоан Чикалов, а лектор – Иван Йовчев от БФ. Поклонниците ще посетят средновековния манастир „Св. Пантелеймон“ край Скопие, Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ и охридските свети места: храма „Св. Богородица Перивлепта“, манастира Плаошник, средновековната църква „Св. Йоан Канео“ и др. Тридневното пътуване (2 нощувки) е на цена 155 лева.

В края на месеца пък, от 24 до 26 септември, енорията към храм „Св. Кирик и Юлита“ в Банкя организира поклонническо пътуване в Истанбул до българската желязна църква "Св. Стефан", манастира „Живоприемни източник“ и др. Водач на групата ще бъде свещ. Петър Василев. Тридневното пътуване (2 нощувки) струва 200 лв.

Повече информация за всички поклоннически пътувания и контакти можете да намерите на страницата на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ тук.

Адрес за контакти:

гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ № 9В (в двора на храм „Св. Петка“, някогашната житарна)

Телефони: 0700 18 244, 0878 958 468.

Ел. поща:   office@poklonnik.bg poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxfaa 

Разпространяване на статията: