Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2018 06 06 1027На 17 юни, неделя, от 18:00 ч. в храм „Св. Атанасий“ във Варна ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архим. Никодим (Каварнос). Програмата включва византийска църковна музика. Събитието се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и е част от проявите, свързани с отбелязване 180-годишнината на варненския храм „Св. Атанасий“.

В концерта ще вземе участие и църковният хор при храма под диригентството на Евгения Григорова. Това е първо гостуване в България на о. Никодим. Организатори са Варненска и Великопреславска митрополия и църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“. Концертът е със свободен вход.

Архим. Никодим (Каварнос; в света – Панайотис) е роден в гр. Митилин на о-в Лесбос, където е израснал и завършил средното си образование. Дипломира се в Атинското висше духовно училище. Завършил е и Богословския факултет на Атинския университет. Продължил обучението си в Технологичния институт на Йонийските острови (гр. Ликсури, о-в Кефалония) със специалност „Звукотехника и музикални инструменти“. Придобитите познания му помогнали да бъде приет в частно училище и да усъвършенства уменията си за следваща си работа в телевизията в областта на звукорежисурата. Като асистент режисьор той е участвал в разработване на различни предавания на телевизионни канали в Гърция.

Изучава византийско пеене при различни известни псалти и получава диплома и в тази област. Занимава се с преподаване на солово и хорово византийско пеене. Ръкоположен е за дякон на 24 януари 2009 г., за презвитер – на 2 февруари 2009 г. и в същия ден е възведен в архимандритски сан. През последните 10 години архим. Никодим (Каварнос) участва в концерти за православна музика както на територията на Гърция, така и извън нейните предели – в Турция, Сърбия, Черна гора, Румъния, Италия, Испания, Ливан и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux4du 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.