Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Двеста двадесет и две църкви и манастири на БПЦ са били класирани на първи транш за 2008 г. от комисията в Дирекция "Вероизповедания" (ДВ) на Министерския съвет, която по закон разпределя държавната субсидия за вероизповеданията. Сумата, която е разпределена на този транш, е 900 000 лв. и е предназначена за ремонт и строителство на храмове. 

Субсидията се разпределя въз основа на заявки от страна на църковни настоятелства и епархийски ръководства пред Дирекцията по вероизповеданията, придружени от съответната обосновка и снимков материал. Определените суми се превеждат по банкова сметка на кандидатстващото за субсидия местно поделение на БПЦ.

Същевременно вече са изпратени средства за подпомагане на свещенослужителите на БПЦ в Европа от Истанбул и Букурещ до Брюксел и Лондон, и от Лисабон и Валенсия до Хамбург и Стокхолм. Пари са изпратени и на други вероизповедания в страната ни, за които Народното събрание също е гласувало финансова подкрепа съгласно Закона за вероизповеданията, чл. 21, ал. 3. Свещениците в Европа получават от държавата чрез дирекцията не заплати, а само парична помощ, уточниха експерти в ДВ. Защото те не са служители на държавата, а на Църквата и тя трябва да има основната грижа за материалното им обезпечаване.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3386d 

Разпространяване на статията: