Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Шест ценни икони е предоставила Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет на община Добрич по молба на кметството. Сред тях е една изключително рядко срещана икона на св. Климент Охридски. Останалите 5 са с лика на Иисус Христос, св. Богородица, св. Йоан Предтеча, св. архангел Гавриил и св. архангел Михаил. Реликвите са предназначени за изграждащия се в момента храм “Св. Климент Охридски“ в града. Иконите са дело на известния български художник от първата половина на миналия век Стефан Иванов (член на БАН) и са били част от параклиса на българската болница в Истанбул. Дарението е станало с намесата и благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, уточни кметът Детелина Николова. До окончателното изграждане на храма иконите ще се съхраняват в Художествената галерия и след завършването на църквата ще бъдат преместени.

Православният храм ще се намира в съседство с училище “Св. Климент Охридски“. Старт на градежа му беше даден на 27 юли 2006 г. Теренът за неговото изграждане е предоставен безвъзмездно от Община Добрич. Проектът, дело на арх. Асен Коев, също е дарение. На площ от близо 200 кв. м. ще се издигне кръстокуполна църква с височина 12 метра, съобразена с християнските канони. Средствата за изграждане на храма се набират чрез доброволни даренияна граждани, бизнеса и институциите. През миналата година от Дирекция "Вероизповедания" са отпуснати и 55 000 лв по сметката на новостроящия се храм, научи Двери.бг.

След 1989 г. във Варненска и Великопреславска епрахия са обновени и изградени наново десетки храмове и параклиси. Средствата са предимно от дарения на жителите на съответните населени места и бизнесмени от региона.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3386u 

Разпространяване на статията: