Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
1_13.jpgВ предаването „Тази сутрин” на bТV проф. Георги Бакалов и иконом Захари Денчев се опитаха да изяснят на зрителите основните положения от двете концепции за религиозно образование, депозирани в Министерството на образованието.

Професорът представляваше обществения комитет, който изработи по поръчка на просветното министерство концепция за въвеждането на предмета „Религия” в българското училище, а о. Захари бе представител на работната група към Св. Синод, която разработи църковното виждане по въпроса.
В края на разговора проф. Бакалов заяви, че е готов да си сътрудничи с работната група на Св. Синод, за да бъде изготвена обща концепция за религиозно образование, която да е приемлива както за БПЦ, така и за просветното министерство. Отец Захари не отговори дали приема предложението за сътрудничество на проф. Бакалов.

По предварителни уговорки Министерството на образованието планираше да въведе предмета „Религия” като задължителен в българското училище от новата учебна 2008/2009 година. Сблъсъкът на двете концепции обаче блокира този процес и прехвърли спора в друга плоскост – коя от двете разработки за религиозно образование е по-подходяща за българското училище. Концепцията на Св. Синод получи подкрепата на основните вероизповедания у нас, но министър Вълчев заяви, че министерството засега не застава зад нито една от двете, а предстоят още обсъждания.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k646 

Разпространяване на статията: