Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Днес, Богоявление, в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" беше отслужена празнична св. Василиева литургия от четирима епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на патриаршеския храм, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Деволски Теодосий и Маркианополски Константин. Служиха още храмовото духовенство и други свещеници и дякони. За празника проповядва архим. Йоан, ефимерий и началник на отдел "Богослужебен" на Св. Синод. На св. Литургия присъстваха бившият премиер Симеон Сакскобургготски заедно със съпругата си, която днес има рожден ден, и проф. Иван Желев, директор на дирекция "Вероизповедания".

После на площада пред храма беше отслужен Богоявленски водосвет от Стобийския епископ Наум в съслужение с останалите духовници. След това на площада между храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и Синодната палата беше извършен чинът на освещаване на бойните знамена на Българската армия от Знеполски епископ Йоан. Той произнесе молитва за успех в добрите начинания на благочествия български народ и призова Бога да благослови народа и христолюбивото ни воинство, а на нашите управници да даде мъдрост и праводлюбие. Епископ Йоан се обърна към официалните лиц, воините и народа с вдъхновено слово и поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим присъстващите.

На церемонията за освещаването на бойните знамена на армията ни присъства президентът на България Г. Първанов, председателят на Народното събрание Г. Пирински, министърът на отбраната В. Близнашки, началникът на ГЩ ген. Златан Стойков, генерали, офицери и воини, политици и дипломати.

По-късно Знеполският епископ Йоан и столични свещеници извършиха богоявленския обичай по хвърляне на кръста на езерото в столичния квартал "Дружба". На събитието присъства столичният кмет Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, председателят на ДАМС Весела Лечева.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336hx 

Разпространяване на статията: