Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Curkva_Sv_Stefan.jpe На 17 юни 2005 г. се поставя началото на дарителска кампания, целяща пълното възстановяване на православния храм “Св. Стефан” в Цариград (Истанбул, Турция), квартал Фенер, известен и като “желязната църква в Цариград”. Кампанията е инициирана от фондация “Български православен храм Свети Стефан в Цариград”, създадена с цел да съхранява историческото, културно и църковно наследство, като подпомага и поддържа желязната църква.
Църквата “Свети Стефан” (първоначално дървена) е построена около 1848 година и осветена на 8 септември 1898 година. И до днес в световен план архитектурният замисъл и изработката на църквата се считат за уникални. В двора на църквата, наричана още “българският Йерусалим” са погребани Иларион Макариополски,  Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, Екзарх Йосиф и др.

Желязната църквата е разположена на стотина метра от Златния рог, теренът е песъчлив и податлив. Под влиянието на подпочвените води на мястото, църквата бавно потъва. А под влиянието на  влагата – ерозира. Въпреки усилията, които църковното настоятелство полага да я позакрепя, състоянието и се влошава с всеки изминат ден.

Десетилетия наред празни обещания и официални решения на сменящите се правителства, дават надежда на цариградските българи, че  техния храм ше бъде спасен.

Реалната опасност, надвиснала над Желязната църква е, че в момента, в който турската държава реши, че един имот е изоставен и безстопанствен, той автоматично става собственост на държавата. Тази злочеста участ вече сполетя единственото българско училище в Истанбул.

Фондация “Български православен храм Свети Стефан в Цариград” си поставя смелата цел да спаси църквата, като я ремонтира изцяло, включително и да реставрира иконописите. Необходимите за това средства са около $300 000, които ще се набират по открити за целта сметки, до набиране на сумата.
В Управителния съвет на фондацията членуват:

Председател на УС - Васил Лязе - председател на Църковното настоятелство на Българската православна община в Истанбул.
- Димитри Атанасов - член на Църковното настоятелство,
- проф.д-р Иван Желев - Директора на “Дирекция вероизповедания” към Министерския съвет
- Негово Високопреподобие Архимандрит Наум  - гл.секретар на Светия Синод
- Жени Лазарова – оперативен управител на фондацията
-Чавдар Дамянов – член на управителния съвет
- Явор Камбуров – Директор на фондацията

На пресконференцията по повод старта на кампанията ще бъда представена книгата на Христо Темелски “Българската светиня на Златния рог ”. Занимавайки се с историята на Българската екзархия, чието седалище до края на 1913 г. е било в Цариград, авторът поподнал на доста интересни и неизползвани до тогава документи и материали за историята на двете църкви-Дървената и Желязната. Това го накарало да напише една кратка научнопопулярна история. Нещата са предадени в хронологическа последователност и в пълнота.
На пресконференцията ще бъде представен и официалния интеренет сайт на кампанията – www.svstefan.com

За дарения:
Първа инвестиционна банка АД
клон "Александър Невски"
София 1000, бул. "В. Левски" 95
Банков код:15091501,
Сметки: в USD 1124724302,
 в EUR 1424724303,
в BGL 1024724309


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap9x 

Разпространяване на статията: