Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Борис Първи е един от най-великите български държавници и един от най-забележителните строители на българската духовност, каза президентът Георги Първанов в словото си при откриване на паметника на свети княз Борис Първи в старопрестолния град Плиска. Неговото име продължава да свети ярко и неговото управление и дело могат да бъдат наречени преломни, защото бележат границата между две епохи в развитието на българската култура, народност и държава, заяви Георги Първанов. Той подчерта, че княз Борис Първи даде една от най-сериозните инвестиции - инвестицията в духовността. Това дава своите плодове дори и в най-тежките години на робството, когато духовността спаси българската нация и ни помогна да оцелеем дори и в най-тъмните времена, каза Георги Първанов. Според него друг урок на княз Борис Първи е отношението му към властта. В края на живота си княз Борис се отказва от престола, с което показва, че на властта се гледа като на мисия, а не на самоцел, каза президентът. Той завърши словото си с думите: "Векове след това всички българи почитат и обичат княз Борис Първи-покръстител. Да живее България!".

С падане на колене гостите на тържеството почетоха паметта на княз Борис Първи. Преди това президентът Георги Първанов прие почетния караул на гвардейската рота, а Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети паметника. Единадесет метровия паметник в центъра на Плиска е дело на скулптора Борис Кондов. Той е изграден изцяло с дарения от фирми и граждани. 

В Плиска са и министърът на културата Стефан Данаилов, народният представител Димитър Дъбов, директорът на НИМ Божидар Димитров и областният управител на Шумен Красимир Костов. На площада са се събрали стотици гости и жители на града. Президентът беше посрещнат от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който поздрави държавния глава с "Добре дошли в първопрестолна Плиска".

Източник: БНР
Снимка: БНТ

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ccc 

Разпространяване на статията: