Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Тази сутрин в 8 ч. в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” започна една интересна проява – четене на Свещеното Писание. Тя ще продължи цял месец до 24 май, деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Част е от българската инициатива "Маратон на четенето", създадена в рамките на националната кампания “Четяща България”, подета от Съюза на библиотечните и информационните работници и Асоциация Българска книга с подкрепата на Министерството на културата (за повече информация прочетете тук: http://www.lib.bg/kampanii/4bulgaria/2007/maraton_bibl.htm.

Както вече Двери.бг писа, идеята за тази нова и наистина “свежа” богословска проява е предложена от завеждащата библиотеката на БФ г-жа Цвета Узунова съвместно с гл. Асистент Екатерина Дамянова. Идеята веднага беше приета от останалите преподаватели по Библеистика и с помощта на деканското ръководство (деканът също е библеист) се направи програма за идните седмици.

Днес след утринното богослужение, на което присъстваха Русенски митрополит Неофит, пратеник на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, проф. Иван Желев, директор на Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет, представители на други християнски вероизповедания и на средствата за масово осведомяване, деканът на БФ доц. д-р Емил Трайчев обяви началото на проявата. След него митр. Неофит, който е и председател на Просветната и на Богословската комисия на Светия Синод на БПЦ, поздрави от името на Светейшия патриарх Максим всички присъстващи и участващи в тази благословена проява. И двамата откриващи свързаха начинанието с годината на св. Йоан Златоуст, един от отците на Църквата, най-много потрудили се в четенето и изследването на Свещеното Писание.

Четенето се начена от Русенски Неофит, който започна от самото начало на Библията - книга Битие. Последваха го деканът и други преподаватели и студенти.

Двери.бг е упълномощен да обяви, че в библиотеката на БФ на телелефоните на факултета 9890115, 9883138, 9883950, вътрешен 21, се приемат заявки за включване в определени часове на всички желаещи да се включат в прекрасното начинание.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k6x6 

Разпространяване на статията: