Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)
На 23 ноември от 15 ч. във фоайето на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открита фотоизложба на любителя-фотограф Светлозар Стоянов на тема: “Осквернени и забравени православни храмове в България”.
Изложбата се организира по инициатива на Фондация "2000 години Рождество Христово" с изпълнителен директор г-жа Магдалена Видева, журналист.

При откриването говориха проф. И. Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" на МС, и Видински митрополит Дометиан като пратеник на Св. Синод. Те изтъкнаха уникалността на изложбата и на самата идея да се представят изоставените и разрушаващи се православни храмове в страната. Единодушно последователно призоваха българската общественост да обърне внимание и на това ценно, макар и занемарено духовно наследство, което ние носим и в Европейския съюз.

Писъстваха още деканското ръководство на любезния домакин - БФ, преподаватели, служители, студенти, столични свещеници, кметове от провинцията, представители на медиите, множество граждани. От Софийска митрополия, която е съседна на БФ, никой не уважи изложбата, която по думите на проф. Желев е като камбана и "бие тревожно, за да събуди заспалата народна съвест". 

Как се стигна до тази впечатляваща изложба? Няколко години един млад човек обикаля на авто-стоп из епархиите на България, за да събира свидетелства на човешката немарливост и бездушие. Това е Светлозар Стоянов, ученик във втори паралелен курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски Чудотворец”. Страстта му към любителската фотография го води към най-забравените и закътани места в страната ни. А силната му вяра в Бога го прави все по-непримирим към човешката безотговорност и безпаметност, отпечатана в руините, които снима.

Заснел е над 30 храма - порутени и изоставени църкви, манастири, параклиси. Мечтата му е да види тези сгради обновени не само като архитектурни паметници, но и като средища на християнската духовност.

Фондация “2000 години Рождество Христово” подготви тази изложба и става инициатор за събиране на средства за възстановяването на българските светини.


Банкови сметки:
Хеброс банк, клон Сердика
В лева: IBAN BG 70 ACBP 75271053078016
В евро: IBAN BG 73 ACBP 75271453078026

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33yxf 

Разпространяване на статията: