Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
На вчерашния празник Въведение Богородично в храма на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" беше отслужена св. литургия от Русенския митрополит Неофит, председател на Просветната комисия на Св. Синод и специален пратеник на Св. Синод за празника в семинарията. По време на службата митрополитът по решение на Св. Синод възведе в архимандритско достойнство йеромонах Антоний, ефимерий на ПДСеминария.

В св. литургия взеха участие архим. Сионий, ректор на СДСеминария "Св. Иван Рилски", йером. Поликарп, игумен на Руенския манастир "Св. Иван Рилски", и йером. Стилян, игумен на манастир "Св. Петка", с. Бистрица, София, духовни братя на архим. Антоний, както и много свещеници от Пловдив и епархията. Накрая митр. Неофит лично причасти семинаристите и множеството други богомолци.

На литургията и отличаването присъства и директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. Иван Желев.

Справка:

Архимандрит Антоий (в мире Живко Киров Михалев) е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрждина (дн. Комотини). Завършва основно образование в родния си град. През 1993 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, която завършва през 1998 г. с отличен успех и е приет да следва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". По време на следването си е ежедневен певец в столичния храм "Успение Богородично" в кв. Малашевци. През полетта на 2002 г. постъпва като послушик в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий", където приема монашески постриг под духовното наставничество на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". През есента на 2002 г. е ръкоположен за епархийски дякон от Видинския митрополит Дометиан. На 17 януари 2003 г. отец Антоний е ръкоположен за йеромонах. След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като ефимерий-преподавател в ПДС, където служи и до днес.

Снимки: Александра Карамихалева


Още снимки от ръкоположението виж в галерията

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33yx4 

Разпространяване на статията: