Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Заместник-министърът на културата и вероизповеданията на Република Румъния д-р Адриан Лемени, който беше на тридневно посещение в България със съпругата си по покана на директора на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. И. Желев, посети последователно Рилския, Руенския и Троянския манастир. Навсякъде той присъства като смирен поклонник, макар да беше приет официално, но и много радушно от игумените на съответните обители.

В петък срещу събота той пренощува в Рилския манастир, приет любезно от Преосвещения игумен. Сутринта присъства на св. литургия, както и на панихидата за цар Борис ІІІ, която се отслужи в същия ден в манастира. В този ден, когато се празнува паметта на св. мъченици Адриан и Наталия, румънският гост отбеляза и своя имен ден. Той беше за пръв път в България и сметна за голямо Божие благословение да бъде на именния си ден тъкмо пред раклата с мощите на св. Иван Рилски.
 
Следобяд гостът посети нововъздигнатия Руенски манастир над родното място на св. Иван (с. Скрино). Запозна се с живота на обителта, както и с плановете на братството за просветна и мисионерска работа.

Вечерта той присъства на бдението в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", даде интервю пред сътрудници на Радио "Сион" в новото им студио на бул. "Дондуков" и отпътува за Троянския манастир.

В неделя сутрин гостът присъства на св. литургия в Троянската обител, срещна се с игумена и беше запознат с историята и настоящето на най-големия манастир в Северна България. Д-р Лемени и съпругата му се поклониха и пред чудотворната икона на св. Богородица-Троеручица, за чудесата на която слушаха от братята на манастира.

Следобяд гостът беше посрещнат във Велико Търново от доц. Димитър Маринов Киров, зам.-декан на Православния богословския факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий", а привечер, преди да напусне страната, се поклони в Русенския катедрален храм "Св. Троица" и посети митрополит Неофит в митрополията.

Като преводач придружава госта българският свещеник в Букурещ прот. Петър Тотев.

Както научаваме от проф. Желев, сред въпросите на деловите разговори са били проектозаконът за вероизповеданията в Румъния, за който румънската страна се консултира широко, и възможността за построяване на самостоен български храм в Букурещ. Понастящем над 50 г. БПЦО в румънската столица ползва храма "Св. пророк Илия", любезно предоставен от тогавашния (отдавна покойник) патриарх Юстиниан по молба на покойния Български патриарх Кирил.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33rar 

Разпространяване на статията: