Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

DSC 2427На Неделя Кръстопоклонна се сложи начало на ново варене на св. Миро в Българската православна църква – Българска патриаршия. По решение на Св. Синод на този ден Варненският и Великопреславски митр. Йоан отслужи св. Литургия в Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, в съслужение с Мелнишкия еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод. След това той освети съставките, които ще се използват за приготвянето на св. Миро при осмото мироварене на БПЦ след признаването на нейната самостойност през 1945 г.

Предишното приготвяне на св. Миро беше извършено от приснопаметния патриарх Максим през 2009 г. (виж – тук).

Право да освещават св. Миро имат само автокефалните църкви, а другите го получават от своите църкви-майки. С него се извършва тайнството Миропомазване, с което новопокръстеният християнин получава дара на Светия Дух. Мирото се използва и при приемане в православната вяра на инославни, при освещаването на св. престоли в новите храмове, а в миналото – и при възкачването на царете на престола.

По традиция мироваренето се извършва през Страстната седмица. То продължава няколко дни, а самото освещаване се прави на Велики четвъртък. Това напомня, че светото Миро е свързано със смъртта и погребението на Христос, Който също е бил помазан с миро от жените при Своето погребение. За вярващите благоуханното миро е символ и на смъртта на тварното тяло, но и предвестник на Възкресението, „печат“ на нашия Господ за новото ни раждане в Кръщението.

Константинополската Вселенска патриаршия настоява, че само тя може да приготвя св. Миро и да го раздава на останалите църкви. Затова по време на мироваренето в Патриаршеската църква във Фенер, Истанбул, Вселенският патриарх раздава символично по малко св. Миро на присъстващите представители на останалите църкви, включително и на представителите на патриаршиите. Руската православна църква обаче не прибавя към своето миро капки от мирото на Вселенска патриаршия, а ползва „специален съсъд с миро от апостолски времена“. От своя страна Св. Синод на БПЦ при всяко мироварене в Вселенската патриаршия изпраща като дар българско розово масло, което е една от съставките на свещеното вещество, а след това приема в ответен дар малък съд със св. Миро от майката-църква.

Снимка: Официален сайт на БПЦ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uacwk 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.