Мобилно меню

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

9„Към Бога отправям моята молитва и в Неговото свято слово търся вярно наставничество в решенията и действията си, като избран от Него и Неговия народ архипастир в светата Църква Христова“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в словото си по повод петата годишнина от избирането си за предстоятел на БПЦ. „С благодарност и благоговение пред Всеподателя, с дълбок поклон пред Него за великата Негова милост и всички Негови щедрости, встъпвам в още една година на патриаршеското си служение в Православната ни Църква“, отбеляза патриарх Неофит. Той изрази надежда за „по-добри дни, за единство на светата ни Църква и успех на нейната богозаповядана мисия сред православния ни народ, за благодатни и мирни години в служение на Бога и Неговата вечна правда“.

Негово Светейшество отбеляза годишнината от интронизацията си с празнично богослужение и молебен в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Неделя Православна. В съслужение с него бяха митрополитите Ловчански Гавриил, Старозагорски Киприан, Видински Даниил, Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на катедралата „Св. Александър Невски“, и духовници от столицата.

Поздравление към Негово Светейшество от името на Св. Синод на БПЦ произнесе Ловчанският митр. Гавриил. В словото си митрополит Гавриил благодари на Бога, че в лицето на патриарх Неофит е удостоил нашата Църква с „всеотдаен и верен на призванието си архипастир, истински ревнител на православната вяра и благочестие, благ и дълготърпелив, усърден и неуморен в служението си и в своите грижи за доброто и благопреуспяването на богодаруваното му паство, радетел за единството на светата ни Църква и високоуважаван йерарх не само у нас, но и в целия православен свят“. Ловчанският митрополит пожела на Негово Светейшество „крепко здраве и благодатни сили, бодър дух и апостолско дръзновение за още много години на доброплодно и богоподражателно служение на Църква и Отечество“.

В равносметката на петгодишното управление на патриарх Неофит, митрополит Гавриил отбеляза, че  „Православна ни Църква още повече укрепи своето вътрешно единство, разшири духовно-просветната си и църковно-образователна мисия и продължи да се утвърждава като стожер на светото Православие – вярна и надеждна духовна опора на своите верни чеда“.

Предния ден, Тодорова събота, Негово Светейшество отбеляза годишнината от интронизацията си с духовниците и миряните от Софийска епархия. Празничното богослужение за Тодоровден се състоя в Митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и беше оглавено от Тивериополския еп. Тихон.

Патриарх Неофит беше избран за глава на Българската православна църква на 24 февруари 2013 г. и същия ден беше интронизиран на церемония в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaffq 

Разпространяване на статията: