Мобилно меню

4.76 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (50 Votes)

44442През месец януари на идната година ще се проведат изборите за нов Видински митрополит на мястото на починалия през септември митрополит Дометиан. Това е заявил пред сайта „Видин Вест“ протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим. Според него комисията, която посети Видин, за да се запознае на място с книжата от проведените през месец май т. г. избори за епархийски избиратели, щяла да докладва едва другата седмица в заседание на Св. Синод своите заключения и тогава ще се определи листата с епископите-кандидати за видинските избори.

Припомняме, че Видински митр. Дометиан почина на 18 септември 2017 г. и според устава на БПЦ – БП новият митрополит трябваше да бъде избран в каноничния тримесечен срок до 18 декември. По искане на някои от архиереите обаче изведнъж Св. Синод разпореди да се направи проверка на редовността на изборите за епархийски избиратели, проведени в епархията през месец май. Според юристи оспорването е трябвало да се направи в законния срок, а на този етап това вече не е допустимо. Комисията, назначена от Св. Синод и председателствана от Старозагорския митр. Киприян, още миналия месец посети Видин, но все още не е докладвала резултатите от проверката си официално.

Така според изискването на устава на БПЦ изборите във Видин практически могат да се проведат едва на 31 декември т. г. или на 7 януари 2018 г. Но естествено могат да се предявят възражения, че 31 декември е в навечерието на новата година, а и синодът трудно би се събрал за каноничен избор на 7 януари, Ивановден, та затова или ще насрочат изборите във Видин за 7 януари и съответно каноничния избор от синода за 14 януари, или пък, което е и най-вероятно, видинските избори ще бъдат на 14 януари и каноничният избор на 21 януари, когато така или иначе митрополитите ще се съберат за именния ден на патриарх Неофит.

Дотогава епархията ще се ръководи от местоблюстителя, Врачанския митрополит Григорий, с помощта на протосингела архим. Антим.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaw9d 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.