Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

43335456677889Тази година по решение на Св. Синод на БПЦ Старозагорският митрополит Киприан оглави академичните тържества за деня на св. Климент Охридски в Богословския факултет на СУ. Митрополитът взе участие в тържествената церемония по връчване на дипломите на завършилите през тази година богослови.

В навечерието на празника в аулата на Софийския университет бяха раздадени дипломите на 76 бакалаври и магистри от юбилейния 90-и випуск на Богословския факултет. В своето приветствие деканът на факултета, проф. Александър Омарчевски, наблегна на острата нужда на днешното общество не само от интелигентни хора, но и от добри хора, които да бъдат коректив в кризите и изпитанията на нашето време. Той им пожела като възпитаници на Богословския факултет да носят светлина дори там, където е мрачно – което днес е истински подвиг.

Приветствие към завършилите студенти отправи и зам.-министърът на образованието и културата Петър Николов, който прочете поздравителния адрес на министъра на образованието. В него се казва: „За своето 90-годишно съществуване Богословският факултет на Софийския университет оставя дълбоки следи в развитието на богословската наука у нас и в чужбина. За това допринася активният международен обмен на факултета и множеството издателски и академични инициативи“. Той пожела на преподавателите да възпитават и занапред мислещи личности, способни да бъдат полезни на себе си и на обществото.

СУМитрополит Киприан предаде на абсолвентите благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на архиереите от Светия Синод. По думите му, голяма част от най-младите възпитаници на факултета ще поемат по пътя на духовенството, а други ще продължат в академичното поприще на Богословския факултет, за да може да има приемственост. В словото си митрополитът заяви, че днешният ден е истински празник, защото заедно са събрани Църквата, Богословският факултет и Софийският университет. „Надявам се и се моля знанията, придобити в Богословския факултет, да бъдат за полза на Църквата и на цялото общество, а първото и най-основно нещо, което учим в Богословския факултет, е спасението на човешката душа“. Като възпитаник на факултета митрополит Киприан също благодари на преподавателите за възможността, която дават на студентите да прилагат на дело богословските знания и да стават пастири, учители и мисионери, разпространяващи православната вяра.

Днес, в деня на св. Климент, митрополит Киприан оглави празничното богослужение в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в сградата на Богословския факултет на СУ. В св. Литургия на владиката съслужиха ректорът на СДС „Св. Йоан Рилски“ архимандрит Пахомий, свещеници и дякони от София и Стара Загора.

Митрополит Киприан прочете и приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до преподавателите и възпитаниците на Богословския факултет, който чества на този ден своя светец-покровител. В него патриархът пожела на богословите „богоблагословени и доброплодни успехи в делото, на което сте се посветили, дело свято и богоугодно, безценно по своята същност и съдържание за нашата Църква и за цялото ни общество. Попрището, което сте избрали, е несравнимо с нищо друго от кръга на човешкото знание, защото богословието е повече от наука и отдаването му е въпрос на живот и посвещение, а не само на придобиване на готови знания“.

Негово Светейшество пожела на богословите „апостолско дръзновение в овладяването на божествената наука, та в лицето на всеки от вас светата ни Православна църква да има винаги верен съработник в общото дело за прослава на Божието име в света“.

След богослужението преподаватели и студенти се отправиха на традиционното шествие до паметника на св. Климент Охридски, където заедно с цялата академична общност поднесоха цветя. Там бяха също вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

444449

СУ3

444449444449444449

444449


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua996 

Разпространяване на статията: