Мобилно меню

2.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 2.78 (45 Votes)

IMG 3408 1В столицата отвори врати офисът на Поклонническо-просветния център "Св. Йоан Рилски" към Софийска митрополия. Той започна своята дейност с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит през 2016 г. Неговата основна цел е да съдейства за катехизацията и просветата на християните чрез осъществяване на поклоннически пътувания. За постигането на тази цел пред екипа на центъра бяха поставени следните задачи:

- да стимулира и подпомага софийските енории в организирането на поклонничество с цел просвета и катехизация на енориашите;

- да подпомага финансово и морално дейността на манастирите и храмовете в България, които са обект на поклонение;

- да осигурява реализация на студентите от Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски” със специалност „Християнско поклонничество”;

- да обучава водачи и екскурзоводи-специалисти, които да са в помощ на туроператоските фирми, при воденето на туристи по църковни обекти;

- да организира зелени лагери и училища с основна насока и цел - катехизацията и обучение на учениците в православната вяра;

- да подпомага и дейно да участва в международното сътрудничество по отношение на поклонническия туризъм;

- да организира създаването на лицензиран туроператор и турагент.

Дейността на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ беше поверена на управителен съвет, в състава на който влизат специалисти в областта на  поклонничеството. Председател на центъра е протойерей Стилиян Табаков, свещеник на Софийска митрополия, който е и основен инициатор и организатор на дейността на центъра. По време на дългогодишните си трудове в областта на поклонничеството той взима дейно участие в международни конференции, на които участва в представянето на българските православни светини пред останалия православен свят, участва в изготвяне на цялостна концепция за развитие на Културен и поклоннически туризъм съвместно с предствители на Министерството на туризма и местната власт. Прот. Стилиян Табаков е председател на църковното настоятелство на столичния храм “Св. Андрей Първозвани”, като преди това в продължение на 12 години беше енорийски свещеник в храм “Св. Кирил и Методий” на Женския пазар в София.

Членове на управителния съвет са: свещ. Петър Симеонов, д-р по богословие на Атинския университет, енорийски свещеник в храм „Св. Богородица - Живоприемен източник“ в София, доц. д-р Павел Павлов от Богословския Факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, инициатор и ръководител на Поклонническия път „Св. Йоан Рилски“, Даниел Николов, магистър по богословие, занимавал се с поклонничество в Русенска епархия, и д-р Александър Георгиев, дългогодишен учител в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

Поклонническият център има свой офис, предоставен от Софийската митрополия, намиращ се на ул. „Цар Калоян“ 9 В в двора на храм “Св. Петка”, до митрополията; има свой сайт: http://poklonnik.bg, фейсбук: @poklonnik.bg. Центърът вече има лиценз за туроператор и турагент. Той подпомага няколко столични енории при организиране и осъществяване на поклоннически пътувания: поклонение на мощите на св. Григорий Богослов на енорията на храм “Св. Рождество Богородично” в кв. Лагера, участие на храмовия празник в манастир “Св. Четиридесет мъченици” във Врачеш на енорията при храм „Св. Богородица - Живоприемен източник“, кв. Подуене, както и поклонническо пътуване на енориите на „Св. Кирил и Методий“ в ж. к. Красно село и на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ до Неа Карвали в Гърция. Тези пътувания бяха наречени от самите поклонници „Пътуваща Църква“, което само по себе си е една красноречива оценка за постигнатия резултат.

Стимулирани от добрия отзвук на участниците в пътуванията, за наближаващия месец септември членовете на центъра предлагат нови пътувания. В почивните дни на месеца са организирани кратки двудневни и тридневни пътувания, които са много подходящи не само за утвърдени във вярата, но и за хора, които търсят своя път. Поклонническите пътувания предоставят на участниците не само вълнуващи направления, но и общение със свещеник и водач-богослов, както и с православни християни.

Информация за предстоящите събития може да бъде намерена на интернет-страницата на центъра: www.poklonnik.bg и на facebook станицата: @poklonnik.bg.

На снимката: Среща на УС на Поклонническо-просветния център с патриарх Неофит


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uk399 

Разпространяване на статията: