Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

hramВ началото на август в община „Студентска“ в столицата се проведе обществено представяне на бъдещия храм „Св. Георги Софийски Нови“ в софийския кв. „Мусагеница“. Идеята и проекта за новата църква беше представена от прот. Стилиян Табаков и арх. Маргарита Шакина. Събранието е част от съгласувателните процедури по Закона за устройство на територията. Участие взеха както жители на квартал „Мусагеница“, така и миряни от различни софийски енории.

„Всичко друго се строи много по-лесно, отколкото храм. Това е една от най-трудните задачи, защото освен ние, като хора, които си пречим, има и невидими сили, които възпрепятстват това дело, защото в този храм се предполага, че ще бъдат спасени много души. Много хора ще намерят своята утеха. Много млади семейства ще намерят опора в живота и смисъл в своето пребиваване на този свят“, заяви отец Стилиян, председател на църковното настоятелство на храма.

Идеята за изграждането на църква в „Мусагеница“ датира от 17 години и е отговор на една голяма духовна нужда на жителите на няколко квартала в югоизточната част на София. До момента в този район на столицата ни, който по брой на населението конкурира най-големите български градове, съществуват едва две енорийски църкви. Това са храмът „Св. Георги“ в „Дървеница“ и осветената през 2015 г. църква „Рождество Христово“ в кв. „Младост 3“.

Църквата „Св. Георги Софийски Нови“ ще бъде разположена на парцел от 548 м2, непосредствено зад локалното платно на бул. „Г. М. Димитров“. Размерите на самия храм ще са около 20 на 10 м (ок. 200 м2 застроена площ), с олтар с три апсиди. Предвижда се сградата да подслони и магазинче за свещи, както и обслужващи помещения (канцелария, библиотека, тоалетна), които ще бъдат разположени в нейния подземен етаж.

По думите на архитект Шакина общият вид на храма ще следва „средновековния стил и по-специално българската средновековна византийска архитектура, които са трудни за наподобяване, защото в тяхното съвършенство има много детайли, които са много изящни. Отново според архитекта църква в такъв стил на територията на Столична община няма. Това ще бъде и първия храм, изобщо, посветен на софийския мъченик св. Георги – Нови.

По време на обсъждането са изказани мнения както в подкрепа, така и против изграждането на храма. Според противниците на идеята районът има нужда от православен храм, но избраното място не е подходящо тъй като е то е зелена площ и при строеж ще се наложи отсичането на някои дървета. Освен това в непосредствена близост е ритуалната зала и бъдещи строителни дейности биха могли да увредят постройката. Други пък са на мнение, че намиращото се в непосредствена близост казино не е подходящ съсед за православна църква. Не липсват и опасенията, че „храмът ще буди с камбанния си звън жителите“. От своя страна представителите на настоятелството увериха хората, че предвидената площ за застрояване е много малка и това няма да намали зеленината в района. Напротив, те се ангажират да озеленят пространството между храма и бул. „Г. М. Димитров“.

От църковното настоятелство се опасяват, че местата за изграждане на църква в „Мусагеница“ са силно ограничени и все повече намаляват, тъй като застрояването на квартала е много интензивно. Затова не може да се разчита, че и тук едно отлагане на строежа ще има добрия завършек на инициативата за изграждане на храм в „Младост“, който бе изграден след 20 години промени на терена за строителството му. Район „Младост“, за разлика от „Мусагеница“, разполага все още с големи незастроени пространства и именно това направи възможно построяването на храма на такъв терен, вместо изграждането му върху значително по-малка площ в парка срещу общината, което среща съпротивата на местни жители.

„Трябва да се има предвид, че поради интензивното застрояване през последните години местата в кв. „Мусагеница“, където може да бъде издигнат храм, са силно ограничени. Освен това за това място вече съществува цялостен архитектурен проект за храма. Преборена е и цялата бюрократична машина по съгласуване с ЧЕЗ, „Топлофикация“, телекомуникационните компании. Така всяко изменение на мястото на бъдещия храм може да изложи на опасност самото му изграждане“, споделя опасенията си отец Стилиян.

Църковното настоятелство на храм „Св. Георги Софийски Нови“ отправи призив към всички християни в София да подкрепят изграждането на новия храм в кв. „Мусагеница“ в столицата. Общественото обсъждане на проекта ще продължи до 17 август, като до тази дата всички желаещи могат да изпратят становища до община „Студентска“ с подкрепа на инициативата. По-конкретно в обръщението на настоятелството се казва:

Скъпи в Господа братя и сестри,

От името на настоятелството на храм „Св. Георги Софийски Нови“ се обръщаме към всички православни християни с молба да окажат молитвена помощ за това, да бъде издигната църквата в квартал „Мусагеница“ в град София, на определеното вече за тази цел място, а именно на ул. „Боян Дановски“ (локалното на бул. „Г. М. Димитров“), срещу входа на „Националната следствена служба“.

Призоваваме и всички православни християни от района на квартал „Мусагеница“, както и от цяла София, ако имат възможност да изкажат своето мнение за изграждането на храма, като внесат писмени становища в община „Студентска“ по тази тема, в срок до 17:00 ч. на 17.08.2017 г. Становищата се подават в „Център за информация и услуги“ на I-я етаж на сградата на общината – бл. 5 в Студентски град. Те трябва да са адресирани до Кмета на СО – район „Студентски“ и могат да съдържат общ коментар, конкретни предложения, както и доказателства за пропуснати ползи от невъвеждането на друг вариант.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/up366 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.