Мобилно меню

4.76 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (50 Votes)

sveti MaksimНа 13 август Църквата е отредила да се чества паметта на преподобни Максим Изповедник. Смелият защитник на светата православна вяра е завършил земния си път в заточение преди 1355 години – на 13 август 662 г. в  една крепост някъде по Северното Черноморие. Претърпял много изпитания, той оставил пример на преданост на Бога и Неговата Църква независимо от позициите и волята на властимащите в държавата и в ръководството на Църквата.

Според църковния типик обаче паметта на преподобни Максим се изтегля в предния ден – 12 август. Това се прави поради съвпадането на този ден, 13 август, на отданието на големия Господски празник Преображение Господне, когато се полага всички молитви и песнопения да са посветени само на този празник.

Така в новопостроения и добре устроен параклис в чест на преп. Максим Изповедник в Южния парк на 11 август, петък, от 18 ч. ще бъде отслужена празнична вечерна с Молебен канон към Пресвета Богородица. Параклисът се намира в камбанарията на новоизграждащия се храм „Свети първомъченик и архидякон Стефан“.

На 12 август, събота, утринното богослужение, посветено на св. Максим, ще започне в 8 ч., а светата литургия – в 9.30 ч.

Църковното настоятелство начело с протойерей Йоан Куков кани всички вярващи да се присъединат в молитва при честването на великия преподобен отец Максим Изповедник. 

Дотам се пътува с градски транспорт по няколко начина: с трамвай до „Хладилника“ или с метро до сп. МОЛ „Парадайз“ и след това с автобус покрай Южния парк по ул. „Хенрих Ибсен“ до сп. „Ул. Луи Айер“ или с тролейбус № 8 или с автобусите, минаващи през кръстовището на ул. „Петко Ю. Тодоров“ и бул. „Гоце Делчев“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/up36c 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.