Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

forum 6С благословението на Неврокопския митрополит Серафим на 15 и 16 май в Благоевград се състоя форум под наслов „Православието срещу духовната криза“. Събитието се организира от Православен информационен център на Неврокопска света митрополия, Общинския съвет по наркотични вещества и Община Благоевград. Участниците и гостите бяха приветствани от архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска света митрополия, Радослав Тасков, председател на Общински съвет на Благоевград, и д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в града.

Със свои доклади във форума участваха гл. ас. д-р Маряна Шехова Канелова от Югозападен университет „Неофит Рилски“, Педагогически факултет, катедра „Педагогика“, Мирела Кючукова, координатор в Православен информационен център и член на екипа на ОбСНВ Благоевград, протойерей Иван Генов и иконом Йордан Карагеоргиев, представители на Старозагорска света митрополия, и протойерей Михаил Манев от Варненска и Великопреславска митрополия.

forum 2Сред гостите на форума бяха ученици от 12 клас на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с класен ръководител Пенка Ангелова.

Първият ден от форума завърши с вечерно богослужение и акатист към св. Богородица „Неупиваемая чаша“, които бяха отслужени в храм „Св. Николай Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“.

Във втория ден беше представен филмът „Това не ме касае“, чийто режисьор е протойерей Александър Новопашин от Новосибирск, Русия. Филмът показва реалната опасност от наркотиците и докъде може да стигне човек с опитване за забавление.

След прожекцията проф. д-р Иван Ж. Димитров и г-жа Станислава Кьосева, магистър по богословие, от Центъра за проучване на нови религиозни движения - София споделиха опита от своята работа като специалисти в своята дейност.

forum 3

Вторият ден на конференцията беше закрит от Неврокопския митр. Серафим. Той обобщи работата на форума и говори за духовната криза, в която живеем, както и за изкушения, с които сме заобиколени в съвременния свят и към които лесно можем да станем зависими. Взимайки повод от прожектирания филм на прот. Александър Новопашин "Това не ме засяга", архиереят с отечески се обърна към присъстващите в залата ученици от благоевградската езикова гимназия (СУИЧЕ "Св. Климент Охридски") в залата, като напомни, че трябва да бъдем внимателни сред съблазните в днешно време, които могат да бъдат от всякакъв харектер. Освен традиционните зависимости към наркотици, алкохол и тютюнопушене има и много други коварни такива, а при проблем да не се притесняваме да потърсим подкрепа. Да се обръщаме към близките около нас и към духовниците. Да не се притесняваме да отстояваме свободата си и да откажем посегателството към порока. Опитвайки веднъж, трудно можем да спрем, защото пътят към отказване е труден, но само с Божията помощ и вярвайки, че невъзможното за човека е възможно за Бога, бихме имали успех в придобиването отново на своята свобода от гибелните зависимости. Владиката подчерта, че можем да устоим на изкушенията, само като следваме Самия Господ Иисус Христос, който е пътят и истината, и животът.

Провелият се форум постави акцент върху живота и делото на Неврокопския митрополит Борис, бележит духовник, проповядвал православната вяра независимо от заплахите на комунистическата власт, която накрая го погубва. Неговите литературни творби и публикации за ролята на християнските ценности в живота на народа,  както и за проблеите на образованието преди близо сто години са актуални и днес заради духовната криза, в която живеем.

Всички изнесени доклади и представени теми провокираха въпроси и дискусии.

Докладите от конференцията ще бъдат качени в сайта на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия в раздел „Публикации“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcpfk 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.