Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Clipboard01По традиция, в периода между 11 и 24 май, Духовно-просветният център „Св. арх. Михаил“ провежда дни, посветени на личността и делото на светите Братя Кирил и Методий. Според организаторите, така се изпълва със смисъл времето между датите, когато Църквата и държавата отбелязват паметта им.

В рамките на празничните дни са предвидени редица събития и прояви, които ще насочат вниманието на жителите и гостите на Варна към делото на славянските просветители и неговите измерения в съвременна България.

Основната програма започва на 19 май, когато от 11 ч. и от 14 ч. ще бъде представен мултимедийният проект „Азбучна истина” – тълкуване на смисъла на нашата азбука, която не е просто набор от знаци, а е носител на основни християнски истини. Вечерта от 18 ч. доц. Веселина Вачкова ще изнесе лекция за владетелите-християни преди Покръстването, а аудиторията ще има възможност да се включи в дискусия по темата с участие на д-р Росен Русанов от Православния богословски факултет на ВТУ.

На 24 май за първи път пространството пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще се превърне в Площад на кирилицата. Денят ще започне с празнична света Литургия. До вечерта пред храма ще има редица събития, посветени на светлия празник, сред които: базар на православна литература, изпълнения на църковни песнопения, четене на житията на св. Кирил и Методий, представяне на книги и автори, мултимедийна презентация за българската азбука. В честването ще вземат участие свещениците и енориашите при храма и всички желаещи, които преминават през деня оттам. Целта на Площада на кирилицата е, чрез различни прояви на открито, пред широка публика, да се акцентира върху християнската мисионерска същност на делото на светите братя Кирил и Методий.

На 25 май гости в Духовно-просветния център ще бъдат деца от школата „Православни християнски ценности и традиции” към ОДК-Варна. Със сътрудници от центъра те ще си припомнят „азбучната” истина за хляба от християнска гледна точка и ще замесят и изпекат свои хлебчета във форма на буквите от азбуката.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcphx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.