Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (21 Votes)

phoca thumb l dsc 2246На Игнажден в църквата "Успение Богородично" в Пазарджик беше извършена хиротонията на Константийския епископ Яков, чието епископско наречение се проведе на 14 декември т. г. В ръкоположеинието на бъдещия втори викарий на Пловдивския митрополит участваха шест митрополита: Пловдивски Николай, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан. Заедно с тях съслужиха епископите Мелнишки Герасим, Велички Сионий, Браницки Григорий, Агатополски Йеротей, Знеполски Арсений.

Обръщението на Н. Св. Българския патриарх Неофит към новия Константийски епископ прочете Мелнишки еп. Герасим. В него се казва: "Епископството, с което се удостои днес, е естествен плод от дългогодишното ти предано служение на светата ни Църква – служение и подвиг, в които показа истинска божествена ревност и усърдно се обогатяваше в безценните за всеки истински монах добродетели на смирението и търпението, на любовта и послушанието към Бога и свещеноначалието".

В своя отговор новият епископ благодари на всички български архиереи, но най-вече на Пловдивския митрополит Николай, който го поиска за викарий. Затова той обеща в това си служение да проявява "безропотно послушание" към епархийския си митрополит: "В днешния ден на моята огнена Петдесетница, в деня, в който се заклех да пазя каноните на светата Православна църква, да опазвам чиста вярата на светите Отци, оставена ни през вековете, препотвърждавам и обета си, че ще проявявам безропотно послушание към Вас, Високопреосвещений владико Николай, и към Светия Синод на Българската православна църква".

Новият Константийски епископ Яков е родом от София, а като студент в Богословския факултет на СУ е духовно чедо на Неврокопския митрополит Натанаил. Затова в словото си при ръкоположението днес еп. Яков изтъкна: "Благодарен съм на Бога, че от младини имах възможност да се уча от велики духовници като блаженопочившите патриарх Максим, митрополит Натанаил, митрополит Геласий, които ми помогнаха да тръгна по пътя на вярата и да намеря пристана в моя живот, а именно монашеското житие и служение Богу." Но след избирането на сегашния Пловдивски митрополит той (тогава още Росен Дончев) преминава в Пловдивска епархия, където приема монашеско пострижение през 2007 г. До своята хиротония беше игумен на Баткунския манастир, Пазарджишко, а напоследък и архиерейски наместник в тамошната духовна околия.

Бог да го укрепва в бъдещото му служение, като помни заветните думи, че архиерейството е служение на другите, а не упражняване на власт.

Снимка: Пловдивска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfwfp 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата