Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

thumbnail DSC 0281bНа 22 декември от 13.30 ч. в Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" във Варна ще се проведе финалният кръг на тазгодишното издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”.

Ораторският форум е ученическо състезание за речи, което тази година се провежда за втори път. За патрон на състезанието е избран св. Климент Охридски – най-великият български проповедник, известен в целия православен свят. Форумът се провежда в два кръга: училищен и общоградски. Всеки ученик подготвя две речи – по една задължителната тема и една тема по избор. Тази година във връзка с отбелязването през 2017 г. на 1110 години от смъртта на св. цар Борис задължителната тема беше посветена на неговата личност и на ролята му в българската история.

На 22 декември във финалния кръг ще участват победителите (заели I, II и III място) от вътрешните училищни кръгове, провели се в пет варненски гимназии. Ученици от Четвърта езикова гимназия, Първа езикова гимназия, Търговската гимназия и Хуманитарната гимназия премериха своите сили в изкуството на красноречието. Малко по-късно започна подготовката и в Пета езикова гимназия. Няма да е пресилено, ако кажем, че участват най-будните и смели деца на елитните варненски училища, защото определено се иска смелост и буден дух, за да се включиш в състезание по ораторско майсторство.

thumbnail DSC 0159aСлушайки речите на учениците по задължителната тема обаче, стана ясно колко малко се познава духовното и културното значение на делото на св. цар Борис, защото учениците акцентираха главно на политическите и дипломатическите аспекти на Покръстваното. Всъщност, това е очаквано и лесно обяснимо. Няма в как училището да се преподава за християнството по старому, и да очакваме да се формират нови и различни гледни точки към Покръстването. Личността и делото на владетеля, повел своя народ към Царството Божие, в повечето случаи оставаха изместени от старата представа за него, формирана в годините, когато вярата не беше добре дошла в главите и сърцата на децата, и когато усърдно се подчертаваше избиването на болярски родове от княз Борис и насилственото налагане на християнството... Колко време ще бъде нужно сега, за да видим истината? Искаме ли изобщо, или ще позволим княз Борис да бъде най-охуленият в очите на учениците български владетел?

thumbnail DSC 9864По втората свободна тема чухме наистина интересни гледни точки по най-различни теми – от конфликта в Сирия и бежанците, през жанра на ужасите в литературата, до спорта и опазването на околната среда, феминизма и здравословното хранене.

Целта на това уникално състезание е да обърне вниманието на учениците към българската история и култура, да насърчи развитието на речевите и словесните им способности и да формира у тях лидерски качества, за да могат да предават на другите своите убеждения и да ги защитават. Желанието на организаторите е следващата година в състезанието по ораторство да се включат и други училища, а вътрешните кръговете да се провеждат по класове.

Каним ви на 22 декември от 13.30 ч. в Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" на финалния кръг на Младежкия ораторски форум.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfw4x 

Разпространяване на статията: