Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

stegis 2На 6 декември честваме празника на свети Николай Чудотворец, живял в края на III и първата половина на IV век и останал в паметта на Христовата църква като образец за епископско служение - съчетал голямото човеколюбие и състрадание към болките на обикновените хора, пастирската харизма и верността към църковното учение.

Днес в България отбелязват своя храмов празник Кладнишкият манастир, Арбанашкият манастир, Къпиновският манастир, Батулийският манастир и десетки енорийски храмове.

Браницкият епископ Григорий ще отслужи архиерейска Литургия в храм „Св. Николай“ в село Негован, Софийско, който навършва 130 г. от освещаването си. Молитвено участие в службата в празнуващия храм ще вземе и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Повече за живота на св. Николай, както и за историята на неговите свети мощи можете да прочетете в статиите: Св. Николай Мирликийски - познатият и непознатият; Мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Мултимедийна презентация за празника с чудесни илюстрации за учениците от началния етап, подготвена от Мария Спасова, можете да видите тук.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wr4rq 

Разпространяване на статията: