Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3011Тази неделя в православните храмове в диоцеза на БПЦ ще се проведат избори за нови църковни настоятели и проверителни комисии  поради изтичане четиригодишния мандат на предишните. Изборите са насрочени по решение на Св. Синод на БПЦ от 28 септември 2016 г. Епархийските митрополити са изпратили уведомителни писма до всички предстоятели на храмове в епархиите си, за да организират и проведат изборите в съгласие с устава на БПЦ.

Гласуването ще се проведе в енорийските храмове след св. Литургия до 14 ч. Членовете на енорията трябва да изберат четирима енориаши за църковни настоятели, както и членове на проверителните комисии. 

Църковните настоятели се избират тайно, с мнозинство повече от половината присъстващи избиратели. Избраните църковни настоятелства се одобряват и назначават от епархийския митрополит.

В случай на невъзможност изборите да се организират на 27 ноември, е определена и резервна дата – 4 декември, следващата неделя. Ако и тогава не могат да се проведат, енорийските свещеници ще предложат имената на четирима енориаши, които епархийския митрополит назначава за църковно настоятелство.

Редът за провеждане на избори за църковни настоятели и проверителни комисии е определен от устава на БПЦ, чл. 142 до 148 вкл.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wr8px 

Разпространяване на статията: