Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (20 Votes)

03b18eb4ff9fa76b9d865861ed34762eДнес до 36-имата епархийски избиратели на Старозагорска митрополия са били изпратени писма, с които са уведомени, че изборът за нов митрополит ще се проведе на 4 декември в Стара Загора. Преди това в катедралния храм „Св. Димитър“ в престолния град ще бъде отслужена св. Литургия, а след това ще се пристъпи към вота.

Днес в сградата на Старозагорска митрополия се проведе заседание на Епархийския съвет, в което са взели участие всички негови членове, както и бившият Старозагорски митрополит Галактион. Той е бил поканен да присъства на частта, в която са били обсъждани подробностите около избора за нов епархийски архиерей.

На 4 декември епархийските избиратели ще гласуват за двама от 8-те кандидати за мястото на Старозагорски митрополит. Това са епископите: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп и Агатополски Йеротей.

Заедно с окръжното писмо епархийските избиратели са получили и възвание от временно управляващия епархията митрополит Антоний. В него той призовава избирателите за отговорност към предстоящия вот. „Вие, като епархийски избиратели, носите голямата отговорност за избора на Старозагорски митрополит. От вашата преценка и вот зависи бъдещото развитие на епархията. Предстои ви от 8 епископи да изберете двама достойни кандидати, един от които да поеме управлението на Старозагорска митрополия“, се казва в текста.

Митрополит Антоний обръща внимание върху значението на това събитие за цялата БПЦ: „Изборите за митрополит не са обикновен вот, лично предпочитание. Те са отговорност пред Бога и цялата църковна общност. Те са знак за това как ние християните гледаме на своите задължения, как се отнасяме към църковната йерархия, установена от самия Господ Иисус Христос“.

В заключение на възванието се казва: „В оставащите до изборите дни да молим Бог да просвети сърцата и умовете ни, за да бъде направен честен и отговорен избор. Да позволим чрез нашата чиста съвест и безкористни действия Бог да осъществи Своята свята воля и да бъде избран достоен митрополит за Старозагорска епархия.  И да помним думите на св. ап. Павел, че „ние сме силни не против истината, а за истината“ (2 Кор. 13:8)“.

Църковни наблюдатели коментират, че има надежда при избора за Старозагорски митрополит да бъде прекъсната порочната практика от последните 20 години, при която след епархийски вот единият от двамата кандидати се оказваше практически неизбираем и Св. Синод се лишаваше от правото на реален избор. Дали тази схема ще се повтори и в Стара Загора, предстои да видим.

Днес на среща с медиите в Стара Загора митрополит Антоний заяви, че иска да организира честен и открит вот. „За да има прозрачност на избора подготвям самото гласуване да бъде показано чрез стрийминг във ФБ, за да може всеки един в реално време да наблюдава вота", обясни митрополит Антоний.

Подобно реално предаване на изборния процес за епархийски митрополит не е правено досега. За първи път камера на БНТ беше допусната при гласуването за избор на Български патриарх на 24 февруари 2013 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wrwd4 

Разпространяване на статията: