Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

DSC04499Днес българската Православна църква отбелязва Архангелова задушница - последната голяма задушница в църковния календар за годината. Заупокойни богослужения ще бъдат извършени в православните храмове във всички епархии на БПЦ. Този ден в нашата Православна църква и в някои славянски църкви (включително в Северна Гърция) е определен за молитви за нашите починали близки и сродници, както и на загиналите военни. Архангелова задушница се отбелязва в съботата преди големия празник, посветен на св. архангел Михаил.

Във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Браницки епископ Григорий ще отслужи панихида за починалите български войни. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Българската църковна традиция предвижда през годината да има четири големи задушници, когато християните са призовани да си спомнят молитвено за своите близки. Най-добрият помен, който може да направим за своите починали сродници, е искрената молитва за прошка на греховете им, придружена с милостиня в тяхна памет. Според църковното учение починалите християни вече не могат да се молят за прошка на своите грехове, но това може да направи Църквата и техните живи сродници, които да измолят Божията милост за тях.

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wrxdu 

Разпространяване на статията: