Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

Кметът на Алфатар и енорийският свещеник на града влязоха в спор за изграждане на кръст на мястото, където някога е бил първият православен храм в града. Това съобщава БНТ-2 в свой репортаж от добруджанския град. Мотивът на градоначалника е, че така можело да се наруши етническият мир в населеното място. Свещеникът вече търси съдействието на държавата и на омбудсмана на България.

Още през март т. г. архимандрит Емилиян изпраща писмо до кмета на Алфатар с искане за поставяне на триметров кръст и информационна табела, на която да бъде записана историята на първия православен храм в града. „Тя отказва да внесе моята молба като енорийски свещеник и секретар на Доростолската епархия за отдаването на един квадратен метър място, което аз не го искам да бъде прехвърлено на църковното настоятелство“, обясни отец Емилиян.

Според архитектите пречка за монтирането на кръста няма. Според юристите обаче можело да се наруши етническият мир. „Тъй като имаме мюсюлмани и християни, би било добре да се инициира допитване съответно до народа и ако „глас народен“ каже „да“ – ние нямаме нищо против и няма да бъдем пречка за изграждането на кръста“, каза Янка Господинова, кмет на Община Алфатар.

Алфатарци обаче не разбират защо все още кръстът не е поставен и на какво се дължи забавянето. „Там е била първата църква в Алфатар, когато вече населението идва в тази част и се заселва – намирани са и остатъци от гробове и по всяка вероятност и тогава в църковния двор са се погребвали свещеници. И за мене е необяснимо, защо има такова несъгласие – населението е възмутено от това“, коментира Радка Желева. А Радка Петкова е категорична: „Трябва да се сложи – защо голяма работа ли е? Хората правят цели манастири – даряват си нивите, даряват си имотите, а ние за един кръст…“

Засега без отговор остава писмото на отец Емилиян до Министерския съвет, в което той и Доростолският митрополит молят за намеса на държавата. Така надеждата им вече е да получат помощ от омбудсмана.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wqf68 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]