Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (18 Votes)

GalaktionДнес Св. Синод на БПЦ е взел решение да освободи митрополит Галактион от длъжността Старозагорски митрополит заради влошеното му здраве. Според синодалните старци здравословното му състояние не му позволява да изпълнява задълженията си. Владиците се основават на чл. 9, чл. 58, т. 19 от Устава на БПЦ, както и на разпоредбите на чл. 82, ал. 4 и чл. 85.

Митр. Галактион ще носи вече титлата „бивш Старозагорски митрополит” и на основание чл. 82, ал. 3 от УБПЦ Св. Синод се ангажира да му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.

В момента митрополит Галактион се намира в правителствена болница „Лозенец“.

От днес овакантената Старозагорска епархия временно ще бъде управлявана от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който трябва да организира и проведе избор за Старозагорски митрополит.

Решението за освобождаването на владика Галактион е безпрецедентно в най-новата църковна история на БПЦ. Досега синодалните архиереи не са освобождавали действащ митрополит заради влошено здравословно състояние, без той изрично да е поискал това (за сравнение даваме примера с покойния вече Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, около чиято оставка имаше редица интриги, в това число и вътре в синода).

Преди няколко месеца комисия от Св. Синод посети митрополит Галактион, за да се запознае с физическото му състояние след прекараните няколко инсулта. Още тогава беше установено, че владиката не може пълноценно да изпълнява задълженията си на митрополит.

Процесът по освобождаването му беше ускорен от редица събития в епархията, които свидетелствали за това, че дядото не е в състояние да управлява, както преди. Преди няколко месеца той подписал генерално пълномощно на своя протосингел архим. Богослов, който имал правото да се разпорежда с клира и имотите на епархията. Малко след това архим. Януарий, който от няколко години бил в конфликт с протосингела, беше накаран да напусне енорията си в Свиленград, без да се посочат мотиви за уволнението, както и за наложения му от митрополията аргос. Това е само един от случаите в епархията, който стана известен на обществеността чрез медиите.

Според синодални архиереи избирането на нов митрополит ще внесе ред в епархията и ще се парират опитите на различни близки до стария владика хора да се възползват и облагодетелстват от немощното му състояние.

Утре митрополит Антоний заминава за Стара Загора, за да се запознае на място с делата в епархията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wh6qq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]