Мобилно меню

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (8 Votes)

IMG 6317Представители от всички богословски школи у нас – средни и висши - взеха участие в тазгодишната Седмица на православната книга във Варна. Амбицията на организаторите от Варненска и Великопреславска митрополия начело с архиерея беше да представят основните богословски трудове, излезли през годината на български език у нас. В същото време участниците и гостите на православния форум се запознаха и с изданията на православни автори, творящи в други литературни жанрове като поезия, есеистика, проза. По този начин есенната среща във Варна се оказва едно обобщение на трудовете на автори, преводачи и издатели, една плодотворна среща на всички, работещи в сферата на книгоиздаването и християнската проповед в широк смисъл.

Преди две години, когато за първи път Варненският и Великопреславски митрополит Йоан приветства като домакин участниците в Седмицата на православната книга, той посочи липсата на възможност и желание за общуване като един от основните недъзи на нашето църковно общество. Две години по-късно може спокойно да се каже, че православният форум вече е станал място за общуване и срещи на православните творци в България.

Тази година акцентът беше върху българските издания, като тяхното представяне беше разделено на богословски и исторически трудове, художествена литуратура, духовно-мисионерски и апологетични издания.

Първото издание, представено на тазгодишната Седмица на православната книга, беше сборникът с проповеди на св. Нектарий Егински “Опознай себе си”. Тя се издава от Св. Синод на БПЦ по предложение на Културно-просветния отдел. Автор на предговора към изданието е Ловчанският митрополит Гавриил. Книгата съдържа поучения, написани на достъпен език, подходяща за широк кръг читатели. Повече за представянето на сборника - тук.

В рамките на форума бяха представени три сериозни научни съчинения на преподаватели от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”: „Св. император Константин Велики” на проф. д-р Александър Омарчевски, декан на БФ на СУ, „Византийското богословие на 14 век - божествените енергии” на проф. д-р Иван Христов и „Иисус Христос – аскет и Спасител” – доц. д-р Светослав Риболов.

Същата вечер, посветена на богословието, бяха представени две преводни книги: „Паламика” на проф. Георги Мандзаридис в превод на доц. Светослав Риболов и „Църквата и духът на времето” на проф. прот.д-р Зоран Кръстич с преводач доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий".

IMG 6323Следващата вечер от програмата беше отделена на православната художествена литература и на среща на читателите с някои от най-популярните християнски автори у нас. Димитрина Чернева от издателство "Комунитас" представи книгите: „Запечатаният ангел” – избрани християнски разкази на Николай Лесков и „Двадесет и петият час” на Константин Вирджил Георгиу.

Проф. Иван Станков от ВТУ разказа за създаването на книгата „Спомени за водата”, която го представя в неговото амплоа на автор и на художествена литуратура. Част от текста, прочетен от автора, въведе присъстващите в атмосферата на разказите и новелите, свързани с историята на героите от едно дунавско село.

Доц. д-р Калин Михайлов представи изданието „Християнски разкази” на Деян Енев и своята стихосбирка „Нужен”.

Николай Фенерски разказа за подготовката на сборника с негови есета „Пролуката”, събирани в продължение на няколко години.

Един роман с християнско звучене – “Антихрист” на Мартин Ралчевски - беше представен в рамките на Седмицата от журналистката Даря Захариева.

IMG 6348В последната вечер на православния форум историкът д-р Момчил Методиев представи последната си книга - „Нюйоркски митрополит Андрей”. Г-н Методиев благодари за възможността да представи това издание първо във Варна, тъй като градът има ключово място за оформянето на митр. Андрей като духовник. Авторът призна, че книгата не е безпристрастна биография, а в хода на изследването е развил симпатия към видния духовник. Книгата е създадена на основата на изследване на архивни документи, като авторът се надява чрез това изследване митрополит Андрей да получи признание за своето дело, а именно създаването на българска епархия зад океана.

Три издания на докторски дисертации бяха представени в рамките на православния форум. Съчинението „Духовно ориентираната психологична помощ и подкрепа” на  Паулина Тодорова показва възможностите за взаимодействие между психоанализата и православното душепастирство. Книгата „Религиозната вяра – стадии на развитие и формиране” на Росица Тодорова, сестра-близначка на Паулина, изследва произхода на религиозното чувство и влиянието му върху развитието на човешката личност. Зорница Гюрова представи своята книга “Образът е медия”, която съдържа изследване на православните телевизионни предавания в периода 2005-2008 г., както и размисли върху медията като явление и възможностите й за проповед и катехизация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdr94 

Разпространяване на статията: