Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

VLSНа 1 октомври Църквата отбелязва празника Покров Богородичен, който е храмов празник на Самоковския девически манастир, на Ресиловския манастир и много други църкви в цялата страна. Тази година празника на Самоковския манастир ще уважи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, а празничната св. литургия ще бъде отслужена от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В навечерието на празника, 30 октомври, от 20 ч. вечерта ще започне всенощно бдение по светогорски устав, което ще приключи в ранните часове на празничната утрин. В богослужението ще участват братя от Зографската св. обител.

За своя празник манастирът ще посрещне и Лопушанската чудотворна икона на Света Богородица, която ще остане за поклонение в обителта няколко дни - до 4 октомври включително. С иконата ще бъде проведена лития, а в двора на манастира ще има изложба иконопис и ще се изпълняват църковни песнопения. Всички присъстващи ще споделят осветена храна, приготвена за празника на св. обител.

Празникът възниква във Византия през 10 век и е свързан с чудодейната помощ, оказана от св. Богородица на жителите на Константинопол, по време на арабската обсада на града. От 12 век празникът Покров Богородичен става изключително популярен в Русия. В Гърция е обединен с националния празник на страната, 28 октомври, по решение на св. Синод от средата на миналия век, за да се подчертае благодатната помощ на Божията майка за отблъскването на фашистите от гръцките земи.
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hcpr 

Разпространяване на статията: