Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

93Св. Синод в свое огласено днес решение се обърна към свещенослужителите на Българската църква, като им припомни, какво трябва да бъде поведението на духовниците в условията на предизборната кампания на партиите.

Първо се отбелязва, че според каноните на Църквата и устава на БПЦ в частност клирици не могат да участват в общинските избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители.

Молебените и водосветите по молба на политически партии, лица и сдружения не бива да се извършват в политическите централи на партиите и на други места с техни прояви, а единствено и само в православните храмове.

И трето, на духовниците се напомня, че поздравителните слова на тези молебени трябва да имат духовно съдържание, тоест да не се създава впечатлението, че Българската църква, представена от един или друг свой клирик, подкрепя конкретни партии и кандидати.

Подобни призиви Св. Синод е отправял и през други години, когато у нас са се провеждали избори. И този път обаче има клирици, които не се съобразяват с това. Пример е отец Евгени Иванов от гр. Берковица, който въпреки църковните санкции през годините заради политическа дейност сега ще се кандидатира за кмет на града.

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hyrw 

Разпространяване на статията: