Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

DSCN5707Духовно-просветен център се изгражда с усилията на доброволци към средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. През последните години манастирът се превърна в средище на християнски живот в града, като към него започна да работи неделно училище - днес то е сред най-големите в страната и се посещава от 120 деца на различна възраст. Именно по идея на възпитаниците на неделното училище започва изграждането на духовно-просветен център към манастира. Той е замислен като място, където родителите им да могат да се срещат и също да получават знания за православната вяра. Отец Николай Величков, който обгрижва манастира и води неделното училище, споделя за предаването "Денят започва" по БНТ, че началото е поставено на Гергьовден тази година и за толкова кратко време вярващи събират над 100 000 лева. "Всеки ден на строежа има десетки хора, които идват, интересуват се, желаят да помогнат с каквото могат. Това показва, че те желаят техните корени да бъдат запазени", твърди свещеникът.

Хората в Кърджали се надяват центърът да бъде готов до Рождество Христово. Предвижда се в него да се водят обучителни курсове, а беседи да изнасят известни православни богослови, духовници, между които и епископи, игумени на манастири и други просветители.

Доброволци споделят радостта си от участието си в това мисионерско дело. "Всичко това след време ще остане като спомен за идните поколения и ще можеш да кажеш: Да, аз участвах в целия този строеж, в цялата тази инициатива", твърди Величко Карабоюков. Според други, удовлетворението идва от това, че даваш нещо от себе си, без да търсиш друго в замяна. "Това в днешно време отсъства при хората и лично на мен много ми липсва", твърди Добромир Добриков.

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hyha 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.