Мобилно меню

2.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 2.95 (19 Votes)

P12В началото на септември в катедралната църква на Дупница "Св. Георги Победоносец" е извършен нов ритуал за "посвещаване в рицарство" на нова квази-религиозна организация. Местните медии съобщават, че дупничанката Даниела Борисова се заклела пред Библия и след религиозен ритуал е била посветена в "унтерофицерство" на някаква нова държава "княжество Онгъла". Според медиите посвещаването в кръщелната на храма е извършено от йеромонаха от Видинска епархия Максим, а новата посветена се заклела във вярност на някакво ново "българско княжество с размерите на Борисовата градина". Йеромонах Максим е категоричен, че излязлото в местния вестник е манипулация. Духовникът е бил в дупнишкия храм като придружител на видинската икона на св. Пантелеймон, която гостува в града (тук). Бил е извикан в параклиса да прочете молитва за здраве на Даниела Борисова. Тя е настояла да присъстват и репортери. След като прочел молитвата, йеромонах Максим се върнал отново в основния храм, където се извършвало поклонение пред чудотворанат икона. Той научил какви ритуали са извършили в негово отсъствие в кръщелната едва на другия ден от медиите.

Квази-църковното събитие не е първо в Софийска епархия. Преди месец в централния (!) столичен храм "Св. Седмочисленици" също е било извършено "посвещаване в унтерофицерство" и ново рицарство. То е организирано по подобен начин. Свещеникът от храма прочита молитва за успех и благополучие и след неговото оттегляне, "рицарите" извършват своеобразно посвещение. Така се имитира участие на църковните служители в ритуала, търсейки се по-голяма ефектност на церемонията. Видео на ритуала се разпространява в youtube и може да бъде видяно тук.

P135Вероятно тази нова рицарска мода се практикува и в други храмове. Засега няма информация дали ръководството на Софийска епархия, която се ръководи лично от патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит, е известена за тези "ръкоположения", които скандализират вярващите и допускат религиозния кич в православния храм.

Вижте също: Поредно безумие с масонски привкус


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hr4u 

Разпространяване на статията: