Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

56678В youtube се разпространява любителски филм, разказващ за съвременен български подвижник на Света Гора – схимонах Антоний Зографски, починал съвсем млад през 2000 г. на Атон.

Авторката, Соня Анкова, определя творбата си като “скромен, любителски филм за блаженния схимонах Антоний Зографски”. Г-жа Анкова казва, че целта й е да предизвика интереса на професионалистите-документалисти, които да изследват живота на монаха, чиито мощи, според свидетелства, са нетленни, и да се направи професионален документален филм за о. Антоний.

Видеото се състои от спомени на приятели и познати на монаха, които разказват за живота му в София и на Света Гора. Във филма са заснети разкази на схимонах Козма Зографски, о. Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм “Св. Параскева”, Нина Комарова, служител в софийския храм “Св.Неделя”, Мартин Ралчевски, писател и добър приятел на о. Антоний, Дарин Алексиев, преподавател в Софийската духовна семинария.

Монах Антоний (в мире Тодор Кръстев Джамбазов) е роден на 25 февруари 1974 г. в гр. Царево (тогава Мичурин) През 1992 г. се записва в Богословския факултет на Софийския университет, който завършва през 1997 г. На 6 август 1996 г. приема монашество в Поморийския манастир от Сливенския митрополит Йоаникий с името Антоний. След завършване на Богословския факултет отива на Света Гора, където влиза, преоблечен като мирянин, за да се избегнат усложненията с гръцките власти. Зографското братство с радост го приема в редиците си. Месец преди смъртта си, на 3 март 2000 г., монах Антоний приема и велика схима.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hq4h 

Разпространяване на статията: