Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

IMG 4786Над 260 човека присъстваха днес на откриването на Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, организирана съвместно с Министерството на образованието и науката. В новата конферентна зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" пръв приветствие към учителите в българските училища от цял свят поднесе Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който съдейства на делата на асоциацията. В словото си архиереят подчерта важността на просветителската роля на българските училища в чужбина, като я оприличи на апостолската мисия на св. Братя Кирил и Методий и техните ученици. Той подчерта полезността на сътрудничеството между Църквата и българските училища зад граница за просветата на младите българи и връзката им с родината. Митрополит Антоний използва сравнението на св. Константин-Философ за това, че двамата с брат му св. Методий  са били като „два вола, които орат една нива“, като отбеляза, че „сега тези два вола, които са впрегнати в полза на българите, са Църквата и училището“. Владиката преподаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и пожела на учителите доброплодни трудове и успех на конференцията.

IMG 4785

С приветствие към участниците се обърна и председателят на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. д-р Боян Кулов. Той отбеляза, че българските училища зад граница се едно ново явление за българския правен мир и е необходимо тяхната дейност да бъде регламентирана в новия закон за образованието. Той благодари на Министерството на образованието за усилията в тази насока. Г-н Кулов изрази удовлетворението си от вниманието на БПЦ в лицето на митрополит Антоний към дейността и бъдещите инициативи на асоциацията.

Приветствие към учителите беше поднесено от доц. Михов, зам.-председател на Комисията по образованието към НС, от зам.-министъра на образованието проф. Костадин Костадинов, от бившия министър на образованието Сергей Игнатов, който изрази възхищението си от дейността на учителите в българските училища в чужбина. Той отбеляза, че тези училища са се справили с един от най-големите проблеми на българското образование – отпадането на учениците от учебния процес. Той сподели наблюденията си от работата на българските училища зад граница, където след едноседмичните занимания в редовните училища в съответната държава, събота и неделя българските деца с радост, подкрепяни от родителите си, посещават заниманията в българското училище. Проф. Игнатов пожела този дух и желание за просвета да бъде пренесен и в образованието в България.

IMG 4780Беше прочетено и приветствие от вице-президента Маргарита Попова, в което тя нарече учителството „една от най-свещените професии в цивилизацията“ и изрази почитта си към делото на българските учители.

Асоциацията на българските училища в чужбина е създадена през 2008 г. и включва повече от 250 училища от цял свят и всички континенти. Годишната конференция в София ще продължи два дена. В рамките на работата й ще бъдат представени добри практики от дейността на учителите зад граница. В програмата на конференцията е включено и представяне на двете помагала на Двери за интеграция на знанието за християнството в учебната програма на 1 и 2 клас.

По инициатива на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний на 1 и 2 август в Троянския манастир ще се проведе обучителен семинар за учители от българските училища в чужбина върху същите учебни пособия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hdrh 

Разпространяване на статията: