Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

55555В деня на св. апостоли Петър и Павел Неврокопският митрополит Серафим получи наградата "Златен гълъб - 2015" в категория "Приятел на децата". Архиереят е номиниран за наградата на Сдружение „Обществен съвет по образование в Община Гоце Делчев“ от младежи от Неврокоп. Сред мотивите за отличието са:

  • Финансирането и провеждането на детски православни лагери в манастир „Свети Георги“ край град Хаджидимово, посещавани от стотици деца всяко лято.
  • За инициираните ежегодни срещи, на които кани младите хора - дванадесетокласници, кандидат студенти и студенти, които винаги са добре дошли в сградата на митрополията.
  • Откриването на неделни училища и културни центрове в множество селища на Неврокопска епархия.
  • Митрополитът откликва на всяка детска и младежка инициатива.
  • По покана на митрополита всяка година на младежка среща се събират стотици деца, изучаващи религия.
  • С негово благословение съществуват безплатни школи за деца по български традиционни инструменти и народно пеене, които се посещават и от деца, изповядващи ислям.

Отличието „Златен гълъб“ цели да популяризира дейността на хората, които отдават своите сили на образованието на младите хора – директори на училища, учители, ученици и граждани, личности, които работят с и за децата в град Гоце Делчев.

Идеята, както и повечето хубави неща, се ражда спонтанно. Група доброволци от Младежкото крило на обществения съвет по образование решават да учредят наградите „Златен гълъб“, с което да отбележат 10-ия рожден ден на своята организация. Сами създават формуляр. Сами систематизират пристигналата по различни пътища до тях информация за любими учители и успели ученици. Правят класиране и красива церемония.

Логото на Обществен съвет по образование е бял гълъб в кръг от осем звезди (осем опорни принципа в работата на организацията). Гълъбът е символ на мира и надеждата. Златото показва колко ценни са те. Награда „Златен гълъб“ в сферата на образованието показва, че всичко започва с просветата, училището, с любимия учител и приятел до тебе.

Наградените могат да се радват на младежката чиста и обективна преценка, която ги е определила да получат статуетка и всеки отличен заслужено може да се гордее с това.

Награждаването се проведе в хотел "Неврокоп" в присъствието на кмета на град Гоце Делчев Владимир Москов, заместник-кметове, директори на училища, учители, настоятели и много ученици.

При получаването на наградата митр. Серафим скромно заяви, че всичко това, за което учениците са решили да го удостояат със своята награда, е започнато и провеждано в продължение на 20 години от покойния Неврокопски митрополит Натанаил, негов духовен старец. Затова той благодари за отличието, но отдаде дължимото и на митр. Натанаил. 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9h669 

Разпространяване на статията: