Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (53 Votes)

Вчера монасите от Зографския атонски манастир „Св. Георги” са изпратили до Негово Светейшество патриарх Неофит Отворено писмо, в което изразяват несъгласието си архим. Дионисий да бъде ръкоположен за епископ на БПЦ. Светогорските монаси смятат, че тази хиротония няма да донесе полза и мир на нашата Църква, а с нея „ще бъде даден тласък на още по-големи интриги и неморални и неканонични действия”.

Братята от манастира подчертават, че през годините са следили действията на архим. Дионисий и според тях, те са „в шокиращо противоречие със светата православна вяра, със Свещеното Предание на Църквата и дори с общочовешкия морал”. Те привеждат като пример натиска, който упражнява върху братството кандитат-епископът преди десетина години с искане да вземе за ползване Германския манастир, метох на Зографската св. обител, „най-вероятно, за да стане център за производство на т. нар. „архонти”. Братята изцяло подкрепят петицията-обръщение, започнала на 1 декември т. г. и в която до настоящия момент са събрани 1400 подписа (вижте тук).

 

Зографските монаси молят в писмото си Негово Светейшество и Св. Синод да преразгледат решението за хиротонията на архим. Дионисий и да го отменят. Според тях „това ще донесе духовна радост на всички вярващи, които милеят за Църквата. Но най-вече това ще Ви осигури подкрепа и помощ от самата Истина, от Главата на Църквата – Христос Бог – срещу всеки евентуален земно-политически натиск”.

Обновление: Писмото е съгласувано с игумена на Зографския манастир архим. Амвросий.

Публикуваме целия текст на писмото:

Изх. номер 125/3.12.2014

До Негово Светейшество,

г-н Неофит,

Патриарх Български и

Митрополит Софийски

Председател на Светия Синод

Ваше Светейшество,

Братството на Зографската света обител се обръща към Вас и останалите синодални архиереи, за да изрази своето отношение към решението на Светия Синод на БПЦ за епископска хиротония на архим. Дионисий Мишев. Макар че манастирът ни се намира под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, ние се чувстваме неразривно свързани с родната ни Българска православна църква и с нейните болки, тревоги и радости. Първо, защото всички ние сме членове на едната съборна Църква. Второ, защото Зографската света обител през повече от десетвековната си история е била в постоянна връзка и подкрепа на вярващите българи, от които и досега по няколко хиляди годишно ни посещават. Затова и ние каним на големите си престолни празници български архиереи – именно, за да обновим тази духовна връзка и чувство за единство в Христа. Ето защо считаме, че имаме право да изразим отношението на нашето братство към един толкова значителен за БПЦ въпрос.

Декларираме, че изцяло подкрепяме петицията-обръщение към Вас и синодалните архиереи, започнала на 1 декември т. г. През изминалите години следяхме с тревога и болка упоменатите в нея факти и действията на гореспоменатия клирик, които са в шокиращо противоречие със светата православна вяра, със Свещеното Предание на Църквата и дори с общочовешкия морал.

Също така от личен опит се уверихме в интригантския и антицърковен дух на о. Дионисий, когато преди около 10 години той заедно с други духовници се опита да получи от манастирското ръководство съгласие да предоставим Германския манастир до София, който е Зографски метох, за „нуждите на Западно- и Средноевропейска епархия” – най-вероятно, за да стане център за производство на т. нар. „архонти”, имайки предвид дейността на архимандрита по онова време. Разбира се, на искането беше отговорено отрицателно. Това предизвика неговия гняв и той заплаши един от братята с изгонване от Света Гора (курсив на ред.).

Затова постоянно недоумявахме за назначаването му на важни постове в администрацията на Светия Синод. Обаче решението за въвеждането му в епископски сан вече не може да ни остави безгласни и безучастни.

Ваше Светейшество,

Убедени сме, че това решение няма да допринесе за така желания дух на единство в Църквата и за просвещаване на Божия народ в истините на чистата православна вяра. Напротив, ще бъде даден тласък на още по-големи интриги и неморални и неканонични действия, които ще нанесат нови рани в тялото на Църквата и ще продължат да я злепоставят пред външния свят. Целият досегашен облик на архим. Дионисий свидетелства, че той притежава не любовта и отговорността на пастир, а амбицията и властолюбието на наемник; не вярата и живота на апостолите и техните свети приемници, но размито от егоистични стремежи догматическо и еклисиологическо съзнание. Като епископ няма да служи за спасението на Божия народ, но ще продължи да работи за изпълнението на свои отдавна подготвяни планове за сътрудничество с лица и организации, които се стремят чрез авторитета на Църквата да спечелят личен престиж и облаги.

Затова се обръщаме към Вас, знаейки, че държите в чистота Вашата съвест на монах, Божий архиерей и Първопастир на БПЦ. Ако преразгледате решението на Светия Синод и го отмените, това ще бъде акт на истинска монашеска и архиерейска доблест. Това ще донесе духовна радост на всички вярващи, които милеят за Църквата. Но най-вече това ще Ви осигури подкрепа и помощ от самата Истина, от Главата на Църквата – Христос Бог – срещу всеки евентуален земно-политически натиск.

Ще се молим Бог да Ви укрепи във Вашия избор, който ще бъде от огромно значение за по-нататъшния живот на Църквата ни.

Със синовна почит целуваме Първосветителската Ви десница и оставаме на Ваше Светейшество искрени духовни чеда и горещи молители.

Йером. Козма

Йером. Вениамин

Йеросхимонах Димитрий

Йеродякон Юстин,

Йеромонах Гавриил

Йеродякон Атанасий

Монах Климент

Монах Георги

Монах Макарий

Монах Йоан

Монах Антоний

Монах Евлогий

Монах Петър

Монах Никодим

и послушници Йоан, Живко, Андриан

z1z2z3


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dxxf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]