Мобилно меню

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (41 Votes)

2014-Вчера инициативен комитет срещу хиротонията на архим. Дионисий внесе в канцеларията на Св. Синод 1200 подписа, събрани в рамките на по-малко от три дни. От разписалите се повече от 40 са духовници. Сред присъединилите се към електронната подписка има и един епископ, монаси, монахини, послушници, както и цели братства на различни манастири. Много от тях не са разрешили имената им да се виждат публично в регистъра, за да не бъдат подложени на психологически натиск. Очаква се някои от големите наши манастири да излязат със свое становище по решението за издигането на архим. Дионисий за епископ.

Инициативният комитет, организирал петицията и подписката срещу скандалната хиротония, е помолил за среща с Негово Светейшество, за да бъде обсъдена ситуацията, която внесе дълбок смут в редиците на БПЦ.

Същевременно духовници и миряни се оплакаха в социалните мрежи, че са били прибавени, без да са пожелали и без да са били уведомени, към фейсбук-група в подкрепа на хиротонията на архим. Дионисий. „Това са методите, с които архимандритът си служи сега, ще продължи да го практикува и в бъдеще с още по-голяма сила – насилие, страх, психологически тормоз, интриги, незачитане свободната воля на по-нискостоящите в йерархията”, коментира духовник, пожелал анонимност.

Ясен Божилов казва: „Когато масово хора от други среди започват да се интересуват от Църквата и са срещу позицията на хора, които знам и съм сигурен, че са вярващи, мога да заключа само едно: Някой е привлякъл някакви хора, за да манипулира гласа на вярващите”.

Едновременно с това християни се организират във фейсбук, за да присъстват на евентуалната хиротония и да се изкажат за това доколко кандидатът за епископ е достоен за този пост. Досега в групата съзнателно и лично близо 200 човека са заявили, че ще присъстват на организираното събитие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dx3c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]