Мобилно меню

3.5142857142857 1 1 1 1 1 Rating 3.51 (35 Votes)

Св. Синод в първите си заседания от зимната сесия (11-14 ноември 2014 г.) е взел решение да върне скандално известния еп. Борис отново в Рилския манастир. С това епископите „на послушание” (в практиката на БПЦ това означава просто да живеят там на издръжка на манастира, като си получават и епископската заплата при това) в Рилската обител ще станат двама, тъй като там от два месеца е и Главиницкият еп. Йоан, пребивавал преди това Бачковския манастир, а още по-рано бил викарий на Варненския митр. Кирил.

Бившият игумен на Бачковския манастир, отстранен от поста си по решение на Св. Синод, след като преди година в интернет изтекоха правени от самия него порноклипове с манастирски служителки, беше запретен от боголужение и изпратен на послушание в Рилския манастир (в решението не става дума за покаяние, вероятно понеже покаянието е твърде лично дело). На свое заседание на 19 февруари 2014 г. синодът взе решение и да започне църковно-наказателно дело срещу Агатоникийския еп. Борис „заради непристойни за сана му действия”. А докато се проведе делото, той трябваше да стои в Рилския манастир.

Не само, че такова дело не е стартирало до ден-днешен, но и през лятната сесия въпросният епископ по неясни причини беше поискан от Великотърновския митр. Григорий да бъде на послушание „в манастир” в неговата епархия. Св. Синод одобри искането, но така и не беше посочено, къде точно ще бъде това послушание. По-късни свидетелства говореха, че църковноследственият владика въобще не е бил в споменатата епархия. На сегашната пък сесия на синода същият митрополит поискал да му „свалят от отчет” по-рано желания епископ, вероятно заради нарекания, че с лятното си предложение е измамил останалите митрополити. Затова отново той предложил да се отмени онова решение и еп. Борис (извиняваме се за означаването му като епископ, но засега той не е лишен от сан!) да се върне в обителта на Рилския светец. 

Единственият проблем засега, според църковници, е, че никой не знае, къде се намира през последните месеци въпросният епископ (с извинение), нито е станало възможно да му се връчи решението на Св. Синод. Надяваме се поне и той като останалите архиереи да чете Двери и да разбере за новата воля на митрополитите относно своята персона.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d3yw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]