Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

IMG 7536С празнична св. Литургия бе отпразнуван Денят на небесния покровител на България и патрон на църквата в родопското село Средногорци св. Йоан Рилски – 19 октомври. За празника пристигнаха богомолци от Смолян и деца от хор „Чисти сърца”.

Богослужението извърши отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец” в Устово, който е и енорийски свещеник в Средногорци. С него бяха и хористи от устовската църква. Той освети донесените пити и хляб за здраве, а след това благослови всички присъстващи на храмовия празник. Призова небесния закрилник на България  да бди и над малкото родопско село Средногорци, да пази жителите му от беди и бедствия, да дава на семействата мир и благоденствие.

Отец Васил обяви дарението, направено от  инж. Таньо Стайковски чрез фирма „Строй Тис” ЕООД – 30 134 лв, с които е ремонтиран интериора на храма. Той прочете благодарствения адрес до инж. Стайковки от името на църковното настоятелство, в което се казва, че упоритостта, духовната сила и милосърдието са безценен пример как може да  живее човек въпреки несгодите и трудностите в днешно време. Какъв по-добър смисъл може да предаде на живота си човек от това да живее мъдро и достойно, милосърдно и отзивчиво!

По традиция на празника на църквата „Св. Йоан Рилски” в Средногорци на трапезата с благословен курбан сядат и съседите на християните – мюсюлманите. Те бяха поканени и на този храмов празник, както  и християните са били почерпени от бях на Байрям.

Празничното богослужение извърши о. Васил:

IMG 7570

IMG 7582

Песнопенията изпълняват хористите от „Чисти сърца”:

IMG 7649

IMG 7624


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9883a 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.