Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

b76Близо 10 млн лв ще са необходими за възстановяването на ценните стенописи в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, чийто собственик от няколко дни е Българската православна църква.

Прогнозната стойност е на доц. Здравко Каменаров от Националната художествена академия, който е работил в храма през 1989 г.

След радостната новина, че най-сетне получават нотариален акт за храм-паметника, владиците се тревожат откъде ще намерят средства за ремонта. Шефът на синодните имоти отец Василий Сарян разчита на държавната субсидия, а епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма, е убеден, че трябва да се направи дарителска кампания, в която бизнесът да даде мощно рамо. Състоянието на катедралата е плачевно. „Тя е построена много стабилно, но все пак са минали сто години. Редно е да се направи инспекция на всички тавани, които са с дървени конструкции, за да установим в какво състояние са. Те крепят вътрешните сводове на храма. Ако са прогнили, ще е нужен солиден финансов ресурс”, обясни епископ Тихон.

Друг е въпросът със стенописите. „Те ще са най-тежката и скъпа работа”, уточни той. Някои от тях са напълно унищожени от течове”, обясни за „Преса” доц. Каменаров. При изографисването им са допуснати и технологични грешки, тъй като са използвани много силни консерванти. Това е довело до втвърдяване на боята и затова тя се е олющила. Фреските в храма са девет декара (9000 кв. м). В зависимост от състоянието им средната цена за реставрация на квадратен метър ще е от 500 до 1000 лв. за труд и материали. Ако се осигури финансиране, обновяването би отнело години.

Откакто е построена през 1912 г., Патриаршеската катедрала е ремонтирана два пъти, като преди 11 години кубетата бяха позлатени наново. Досега не е правена реставрация на стенописите.

Снимка: Всеки ден


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/98a4x 

Разпространяване на статията: