Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
IMAG0009Търсят се доброволци, които да участват във възстановяването на храма „Св. Георги Победоносец” в с. Песочница. Селото се намира на 10 км от Берковица и на 95 км от София. Ремонтът на храма е започнал на 21 юли и се извършва от църковното настоятелство. Храмът е с уникална архитектура и много здрав, но покривът е в лошо състояние и проливните дъждове са нанесли сериозни поражения по цялата сграда.
 
„Разкриването на покрива и подмяната с нов ще ги правим от 4 до 11 август. Дотогава ще сме свалили всичко от под покрива и ще сме обработили гредите за качване”, казват от настоятелството. „Имаме машини и материал, предоставен от кметицата на Берковица. Освен дърводелеца, който е член на настоятелството, имаме и двама помощници. Нуждаем се от двама или трима доброволци, които да помагат. Ако разбират и от дърводелски работи и покриви, това ще го приемем като допълнителна екстра”, ни пишат още те.
 
След ремонта на покрива от настоятелството планират да изработят нов иконостас и икони.
 
Инициаторите осигуряват на доброволците място за спане и хранене. „А ако доброволците са повече, имаме двор, идеален за къмпинг от палатки... Имаме и концертно пиано PETROF, комплект барабани "Амати", малък миксер и стъпало 200W, малко микрофони, бас и китара...”, описват условията хората от Песочница.
 
„От село Песочница е най-старият депутат в българската история – стогодишният дядо Анто Георгиев, който е открил Учредителното събрание в Търново след Освобождението. Дядо Анто е бил уникален човек (учил е 3 г. в Одеската семинария - б. р.). Царят му пратил файтон да го закара до Търново. Дядото обаче върнал файтона и казал да предадат на царя, че няма нужда от превоз, понеже си има кон. Отишъл си с коня! 300 километра и обратно езда на кон на 100-годишна възраст! Открил Събранието, прибрал се и след 2 години умрял на 102-годишна възраст”, ни разказват още организаторите.
 
За връзка с настоятелството: 0887 93 88 77. Може да изпращате и смс-и.
 
 
 
IMAG0175
 
IMAG0206
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9u33y 

Разпространяване на статията: