Мобилно меню

3.8235294117647 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)

sofia 012На 16 юни от 11:00 ч. в столичния катедрален храм „Св. Неделя” ще бъде отслужен молебен за българските журналисти, съобщиха от пресцентъра на Св. Синод. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит той ще бъде отслужен от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Молебенът е по повод отбелязването на 170-годишнината от началото на българската журналистика и 120-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Преди 120 години именно в храм „Св. Неделя” се е състоял първият молебен за българската журналистика с участието на висшия клир на БПЦ.

Обособяването на официалната българска църковна журналистика става с учредяването през 1900 г. на официалния орган на Св. Синод на БПЦ – „Църковен вестник”. През 1920 г. той започва да издава като своя притурка и списание „Духовна култура”. За съжаление през последните десетилетия „Църковен вестник” не се радва на редовна подкрепа на Св. Синод, а списание „Духовна култура” беше тихомълком закрито без каквото и да било решение, още по-малко на Св. Синод по въпроса.

Според църковници две са причините за това: липсата на интерес на различни равнища сред клириците към печатните издания и въобще към религиозната просвета, както и почти пълното отсъствие на клирици на БПЦ, които да пишат в периодичните църковни издания.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9waya 

Разпространяване на статията: