Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

d86cb114b8e0dd2c85a3c9b543ded007Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, който в пълен състав от вчера започна лятната си сесия, вече се е спрял на личността на клирика, който ще стане помощник-секретар на Главния секретар на синодната канцелария, за да може след време да го замести. Това ще е йеромонах Герасим от Дивотинския манастир в Люлин планина, Софийско. В момента йером. Герасим завършва специализацията си в Москва и ще се върне да поеме поста на помощник на Главния секретар, Русенския митр. Наум.

Припомняме, че избирането на тогавашния Стобийски еп. Наум, Главен секретар на Св. Синод, за Русенски митрополит създаде затруднения пред синодните членове при определянето на негов заместник. В крайна сметка се стигна до компромиса, приет от самия митрополит Наум, той да продължи засега носенето на тази отговорност, докато дойде времето и Св. Синод успее да намери подходящ клирик за Главен секретар. Досега в канцеларията на Св. Синод не е имало такава длъжност. Но върховното ръководство на БПЦ я създава сега явно с оглед на нуждата от постепенна подготовка на бъдещия главен секретар, за да не бъде той „спуснат отгоре” в синодната канцелария, както обикновено е ставало при предишни назначения на този важен пост.

Според сведения от синодната канцелария йеромонах Герасим засега ще работи под ръководството на митрополит Наум, за да навлезе той в новата за него работа и да съумее сам да я изпълнява.

Вчера столичен всекидневник пусна новината, че главният секретар щял да бъде един от тримата: архимандритите Антим и Дионисий и Тивериополски еп. Тихон. Тази вест се завъртя през последните двайсетина часа, но днешното решение на Св. Синод показа, че тя е била заблуждаваща, плод вероятно на амбициите на млади клирици.

Биографична справка:

Йеромонах Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София и се е казвал Александър Георгиев. Завършва 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София с профил немски език, овладява и английски език. След това завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, а през 2007 г. постъпва като послушник в Дивотинския манастир. За монах е постриган на празника Зачатие на св. Анна, 9 декември 2009 г. На 18 октомври 2012 г. с благословението на тогавашния Български патриарх и Софийски митрополит Максим и по решение на Св. Синод е изпратен да прави магистратура по богословие във висшето училище на Руската православна църква в Москва за следдипломно богословско образование, наричано „Общоцърковна аспирантура и докторанту́ра Св. Кири́л и Мето́дий”.

На снимката – монах Герасим при пострижението му (от официалния сайт на БПЦ)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wawq 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата