Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

natanail2Шест месеца народът в Неврокопска епархия живее с мъката по отишлия си (по човешка преценка – рано) архиерей. Молитвите на хората за упокоение на неговата душа се сливат с молитвите за неговото небесно застъпничество за тях, защото всички вярват, че той сега е по-близо до Бога, в Когото вярваше безрезервно, на Когото служеше всепредано и Който му помагаше във всестранното пастирско дело, за да може да остави една епархия с изграден духовен живот.

На днешния ден, 16 май, в старата катедрала на Неврокоп, сега Гоце Делчев, посветена на Успението на Пресвета Богородица, беше отслужена света литургия от приемника на покойния митрополит, Неврокопски митр. Серафим. Заедно с него съслужиха Браницкият еп. Григорий, софийски викарий и духовен син на покойния, и други клирици от различни епархии, включително и от манастири на съседна Гърция. В св. олтар стоеше в молитва Адрианополският еп. Евлогий, игумен на Рилската св. обител, в която приснопаметният митрополит Натанаил много често се отбиваше за молитва. Сред стотиците вярващи имаше миряни и клирици както от епархията, така и от други български епархии, но и от съседните гръцки епархии, монаси от близки и далечни обители там.

След светата литургия беше отслужена панихида в храма от тримата архиереи и много други клирици. Накрая митрополит Серафим произнесе поменно слово за духовния отец митрополит Натанаил, като изтъкна и неговия завет към всички негови чеда в Иисус Христос да бодърстват и да не униват в борбата с греха, за да постигнат добрата отсъда на Господния съд и се удостоят с вечен живот.

Накрая на гроба на митрополит Натанаил в двора на митрополията беше отслужен трисагий. Песнопенията на литургията и при заупокойните молитви изпълниха два хора – български и гръцки.

В Хаджидимовския манастир „Св. Георги” бяха предварително приготвени и раздадени днес на всички присъстващи на богослужбите стотици пакети с храна, за да кажат всички: Бог да прости и помилва душата на дядо Натанаил!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99h8p 

Разпространяване на статията: